Yle ei halunnut jatkaa hiihdon maailmancupien näyttämistä: miten käy SM-hiihtojen ja Suomen cupin, sekä ampumahiihdon ja Ski Classicsen osalta? -monimutkaisia häkkyröitä nuo sopimukset

YLE ostaa ja myy omiaan kuin helppoheikki ja ei ostakaan.

YLEN silloinen toimitusjohtaja Lauri Kivinen sanonut sopimuksesta, kun talvilajeja siirtyi MTV:ltä YLelle: ”Suomalaiset ovat talviurheilukansaa ja yleisö on toivonut Yleltä lisää panostusta hiihtoon ja talvilajeihin. Haluamme että kiinnostavimmat suuret urheilutapahtumat oavat kaikkien vapaasti katsottavissa”

POHJOISMAINEN mediajätti NENT Group on ostanut pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupien lähetysoikeudet itselleen ja ne siirtyvät sille viideksi vuodeksi syksystä 2021 alkaen. Siis saamme vielä nauttia näistä Ylen kanavilla kaksi kautta. Sopimukseen myös kuuluvat hiihdon MM-kilpailut vuosina 2023 ja 2025.

Samoin kävi myös Norjan ja Ruotsin kanssa.

Suomessa NENT Group omistaa kaupallisen kanavan Viasatin ja millä taajudella sekä kanavalla ne sitten Suomessa näytetään. Osa lähetyksistä tulee ilmaiseksi jo säännösten mukaan ja ostaako Yle taas jotenkin osan lähtyksistä itselleen. Näyttäisi kuitenkin  siltä, että Viasat näytttää ne itse kokonaisuudessaan. Kuvaako NENT ne itse vai alihankkijana joku kuvaukseen osallistunut toinen kanava tai yritys?

MEDIAOIKEUKSIEN  kauppa näyttää vähän monimutkaiselta häkkyrältä ja siitä kaaviokuva tämän äimistelyn lopussa.

Ilta-Sanomat on artikkelissaan 11.4.2019 kertonut näistä sopimuksista ja niiden kaupoista.

Tämä NENT siis osti oikeudet kansainväliseltä urheilun markkinointiyhtiöltä Infrontilta, joka puolestaan on ostanut mediaoikeudet eri maiden lajiliitoilta, kuten Suomen Hiiihtoliitto SHL ja kansainväliseltä hiihtolitolta FIS. Näillä SHL:llä ja FIS:llä ei ole ollut mitään tekmistä ja puuttumista tähän kauppaan.Mediaoikeuksien kauppa on ollut vain Infrontin ja Nentin välinen asia.

Sopimuspakettiin kuuluvista tapahtumista MM-kisat on aikoinaan myynyt FIS. Samoin taas SHL on kaupannut Infrontille maailmancupien ja kansallisten kilpailujen oikeuksia.

Infront on taas myynyt sitten osatmiaan oikeuksia ”takaisin” eteenpäin eri TV-yhtiöille kuten Ylelle.

Ilta-Sanomien artikkelin mukaan SHL on myynyt hallussaan olevat mediaoikeudet Infrontille vuoteen 2026. Niihin kuuluvat myös hiihtolajien maailmancupit Suomessa Rukalla ja Lahdessa, sekä Suomen Cupin osakilpailut. Suomen Cupin osakilpailuja järjestetään myös SM-hiihtojen yhteydessä ja erillään omina kilpailuinaan.

HIIHTOLIITTO sanoo, että SHL:n ja Infrontin välisen sopimuksen sisältävän ehtoa ilmaiseksi näytettäväksi vapailla kanavilla, kuten Ruka ja Lahti. Siis tällä perusteella Viasatin pitäisi välittää ainakin nämä maailman cupien kilpailut ilmaiseksi suomalaisiin koteihin.

EU-lainsäädäntö myös velvoittaa näyttämäänkansalliset merkittävät tapahtumat, kuten MM-kisat näytettäväksi ilmaiseksi.

Nämä talvilajit palasivat MTV:ltä Ylelle syksyllä 2018 hetkeksi kolmeksi vuodeksi. Yle osti tällöin nämä hiihtolajien mediaoikeudet Infrontilta vuoteen 2021.

***

Miten käy jatkossa SM-hiihtojen, Suomen Cupin, Ski Cassichen ja ampumahiihdon kohtalo jatkossa

Ei saa oikein selvää miten jatkossa menee näiden SM-hiihtojen ja kansallisen maastohiihdon kohtalo Suome Cupin.

Lähteekö Viasat vai kuka onkin kuvaamaan ja näyttämään näitä paikan päälle esimerkiksi Keuruulle tai Jämille. Suomen Cup tuossa mainitaan, mutta käykö SM-hiihtojen kohtalo samoin kuin kävi viime keväänä Salon SM-maastohiihtojen kohtalo, että niitä ei näytetty televisossa  enää ollenkaan suorana lähetyksenä.

Siis Yle haluaisi tai voisi ilmeisesti näyttää itse SM-hiihdot, mutta kuka niistä kuluista on maksajana – Yle vai järjestäjät?

Tuleeko vielä mukaan ylimääräisenä oma suomalainen yksityinen nettikanava näitä näyttämään ja onko silläkään näihin mitään oikeuksia ja lupia näiden sopimusten pohjalta.

Yle on näyttänyt vielä maratonhiihtojen Ski Calassicsen osakilpailuja ja nämä eivät sisältyne mitenkään näihin NENTIN ja Infrontin sopimuksiin sekä kauppoihin.

Yle on tehnyt sopimuksen kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n kanssa sopimuksen, että ampumahiihdon MM-kilpailut ja maailmancupit näytetään Ylellä aina vuoteen 2022 asti. Kaisa Mäkäräisen lopettaessa ja jos muita suomalaisia ei nouse maailman huipulle, niin kannattaako Ylen niitä yleensä enää lähettää..

Yle näyttää kuitenkin suunnistuksen Jukolan viestin, mailmancupien kilpailuja, MM-suunnistuksia ja Huippuliigaa?

Suunnistuksen Viestiliiga kuitenkin näytetään Ilta-Sanomien ISTV-kanavalta livenä. Viestiliiga sisältää tänä kesänä 7 osakilpailua aina 14.4. Kevätyön viestistä 6.10. päättyvään Viestiliigan finaaliin.

Hiihtosuunnistuksen MM-kisoja ei ole Yle näyttänyt, mutta niitä sai katsella kansainvälisen yhteyden kautta.

Olympialaisten tulevista oikeuksista ei ole varmaa tietoa, mutta ne pitäisi jo lakien mukaan tulla ilmaiseksi, näyttipä ne kuka tahansa.

Eurosportilla on myös Suomessa oma näkyvä kanavansa ja sieltä myös tulee näitä talvilajeja.

***

EDIT: Yle on hoitanut nyt nämä hiihtojen lähetykset kaikesta huolimatta mallikkaasti. Miten käy hiihdon suosion tämän jälkeen ja varmaan tämä Yleltä pois lähteminen voi vaikuttaa Hiihtoliiton ja hiihtäjein sponsorointiin taloudellisesti. Ketä tulee selostajiksi  Viasatin maksukanavalle ja mikä kanava ne sen kautta Suomessa lopullisesti näyttääkin.

Ylen veronmaksajista en nyt sano erikseen juuri mitään.

LÄHDE JA LEHTI Ilta-Sanomat, Yle, Hiihtoliitto

Kuvia aiheeseen liittyen, jossa myös itse piirrettynä selvennyksenä nuo monimutkaiset sopimukset kaaviokuvana, mutta lienekö nekään oikein.

IMG_20190123_181726.jpg
Onko maastohiihto Ylellä enää parin vuoden päästä hämärtyvä varjo vain. Viite-kuvituskuva ERKKI äimistelee.fi kuva-arkisto
IMG_20190412_104028.jpg
Jotenkin näin nuo sopimukset ja kaupat menevät kaaviopiirroksen mukaan. Oma piirros ja kuva ERKKI äimistelee.fi kuva-arkisto

@ERKKI äimistelee.fi

@erkki kovalainen

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s