Terrafamen vuosi 2018: Kaivoksen kassavarat olisivat aikaisemman laskelmani mukaan vähissä vain 25 miljoonaa euroa, jos valtio ja Trafigura ei olisi antanut osakeantia akkkukemikaalitehtaaseen lisärahoituksen muodossa – akkukemikaalitehdas ja myös uraani ovat tarpeellinen kaivoksen pelastamiseksi

SOTKAMO. Terrafamen kaivos on julkaissut vuoden 2018 vuosikatsauksensa 28.3.2019 tarkempina tietoina kaivoksen toiminnasta ja tilinpäädöstiedoista taseineen sekä tuloslaskelmista tilikauden vuoden ajalta.

Terrafame ilmoittaa vuosikatsauksessaan 2018 [lukuja pyöristetty lähimpään]:

Liikevaihto 326 miljoonaa euroa ja edellisenä vuonna 2017 ollut liikevaihto 220 miljoonaa. Tilikauden tulos ollut erien jälkeen tappiolla – 6,1 miljoonaa. Kaivos työllistänyt keskimäärin 669 henkilöä ja palkkoihin on mennyt 31 miljoonaa.

Vuoden lopussa 31.12.2018 on ollut Terrafamen rahat ja pankkisaamiset 96 miljoonaa euroa. Tilikaudella liiketoiminnan kassavirta ollut 5 miljoonaa.

Kassavarat ja saamiset ovat olleet 31.12.2017 edellisen kauden lopussa 106 miljoonaa, siis kymmenellä miljoonalla olisi kassa vähentynyt vuodessa.

Vuoden 2018 aikana on Terrafame investoinut yhteensä 81,5 miljoonaa ja käyttökate  KET ollut ilman keskeneräisten varastojen arvonmuutosta  0,2 miljoonaa.

Käyttökate tarkoittaa: liikevaihto – kiinteät ja muuttuvat kulut.

Näin laskettuna Terrafamen kassavarat olisivat pienentyneet vuoden 2018 aikana [81,5 – 0,2] = 81,3 miljoonaa euroa.

Vuoden alussa 2018 kassa ollut 106 miljoonaa ja siitä vähennetään tämä 81 miljoonaa [106 – 81], joten kassarahat saamisineen pitäisi olla tällä laskennalla nyt 2018 vuoden lopussa Terrafamella noin 25 miljoonaa.

***

Terrafame ilmoittaa kuitenkin vuoden 2018 tiedoissaan kassavaroiksi  96 miljoonaa – mistä tullut kassaan lisää rahaa?

Terrafame ilmoittaa sivuillaan 20.12.2018, että Terrafamen emoyhtiö valtion omistama Suomen Malmijalostus on kohdentanut 20 miljoonaa euroa oman pääoman ehdoista rahoitusta valtiolta.

Lisäksi kaivos on saanut 50 miljoonaa dollaria  Galenan myöntämää omanpääoman ehdoista rahoitusta. Dollarin sen aikaisen kurssin mukaan tämä tekee 43,8 miljoonaa euroa. Yhteensä siis kaivos olisi saanut tukea maksullisena osakeantina tileilleen  [20 + 43,8] = noin 63 – 65 miljoonaa euroa.

Nämä rahat kai olisi pitänyt olla suunnattu  ainakin osaksi uuden 240 miljoonaa maksavan akkukemikallitehtaan tukemiseen, mutta onko niillä vain tuettu kaivoksen jatkumista tällä hetkellä.

Kaivoksen ilmoittaman likviditeetin 96,6 miljonaa vuoden 2018 vuoden lopussa ja minun aikaisemman arvion kassavarojen suhteen 25 miljoonaa erotukseksi [96,6 – 25] tulee 71,6 miljoonaa euroa.

Kaivos ilmoittaa rahoituksen lisänä rahavirtaan tämän 63,8 miljoonaa  osakenatina valtiolta ja osaomistajaltaan Trafiguralta.

Jossain heittää minun laskelmissani vielä joku 5 miljoonaa euroa tästä osakeannin ja kassan määrästä [71,6 – 65,2 ] = 4,4 miljoonaa. Kaivos ilmoittaa vuoden 2018 kassavirran 5,1 miljoonaaksi euroksi.

Siis aika lähelle menee nämä aikaisemmat laskelmani, että mitä pitäisi olla Terrafamen kaivoksen kassassa rahaa 25 miljoonaa euroa vuoden 2018 lopussa liiketaloudellisesti, ilman tätä valtion ja Galenan tukia. Galena kuuluu tähän Trafigura-konserniin. 

Suomen valtio omistaa Terrafamesta noin 71 prosenttia valtion omistaman Suomen Malminjalostuksen kautta, Galena-Trafigura alta 30 % ja Sampo hiukkasen.

Terafamen kaivoksella on ollut vuoden 2018 lopussa pitkä- ja lyhytaikaisia velkoja vieraine pääomineen  157,5 miljoonaa. Niitäkin pitäisi lyhentää ja vaikuttavat kaivoksen kassaan.

***

Näitä kaikkia lukuja en ymmärrä – yrityksen kassavirta on kuitenkin pitkässä juoksussa ratkaisevaa liiketaloudellisesti

Vuonna 2018 on keskeneräisten tuotannon arvo kasvanut arvoa 2018 edellisen vuoden 138 miljoonasta 170 miljoonaan euroon, vaikka malmeja tuotettu ennätysmäärä, mutta louhinnat kokonaisuudessaan pysyneet entisellä tasolla.

Nikkelin ja sinkin tuotanto kasvaa jopa 30 %, mutta samaan aikaan KET kasvaa malmien ei kovin nousevilla hinnoilla.

Samalla kertaa kaivoksen liikevaihto on kasvanut edelliseltä vuodelta 220 miljoonasta seuraavan vuoden 2018 peräti 325 miljoonaan, mutta samalla keskeneräisten tuotantojen arvo noussut kovasti.

Hyvä jos näin menee, vaikka jotkut yhtälöt sotii tosiaan vastaan.

Varmaan kuitenkin tämä KET keskeneräinen tuotanto on oikein laskettu ja kirjattu, eikä vai kynällä korotettu arvioitu rahamäärä mitä näistä tulevaisuudessa saataisiin. Malmien pörssihinnat ovat avainkysymys Terrafamen menestymiseen tulevaisuudessa.

Yriyksiä voidaan tukea erilaisilla osakennailla ulkopuolisilta ja omistajiltaan kassan parantamiseksi, mutta kuitenkin yrityksen kassavirta ja rahaa kassassa maksujen sekä velkojen mkaksamiseen on se oikea mittari pitkässä juoksussa.

***

Akkukemikaalitehdas ja uraani tarvitaan Terrafamen saatavaksi  kunolla voitolle

Näillä näkymin näyttää siltä, että Terrafamen kaivos on herkkä kanattavuudeltaan muun muassa malmien pörssihinnoista ja kaivos tarvitsee akkukemikalitehtaan sähköautojen suosion noustessa sekä uranille myös lupaa jatkosssa.

Kaivos työllistää  paljon  ja tuo verotuloja Kainuuseen ja koko Suomeen kansantaloudellisesti.

Näistä ympäristönhaitoista en lukuineen paljon ymmärrä, vaikka Sotkamon Nuasjärven kaivoksen purkuputken juoksuilla Sotkamon Pikkukylällä olen aikoinaan syntynyt.

***

EDIT varmaan lähiviikkoina vappuun mennessä Terrafame julkaisee vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen Q 1 osavuosikatsauksen ja toivottavasti sieltä on hyvää kuultavaa. Terrafamen kassavirta pitää saada parannettua liiketoiminnallaan. Kuvituskuva euroista, jota kaivos, sen työntekijät kaikki sidosryhmineen tarvitsevat.

IMG_20170602_044220.jpg

@ERKKI äimistelee.fi

@erkki kovalainen

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s