Työväen Urheiluliiton puheenjohtaja Kimmo Suomi suomii omaa johtamaansa liittoaan: – ”haamuseuroja, liikaa organisaatiota ja politiikkaa vielä mukana” – onko tämä vielä sisäistä taistelua demareitten ja vasemmiston välillä – Kainuussa ainakin on muutama näitä TUL:n haamuseuroja

TYÖVÄENURHEILULIITON puheenjohtaja Kimmo Suomi ei ole suostunut allekirjoittamaan johtamansa liittonsa (TUL ) valtiontukihakemusta, eikä hän aio myöskään hyväksyä jatkossa sen tilinpäätöstä.

Sen sijaan TUL:n varapuheenjohtaja Riku Ahola (vasemmisto) ja pääsihteeri Risto Korpela (sitoutumaton) olisivat hyväksyneet valtiontukihakemuksen sekä tilinpäätöksen.

KESKISUOMALAINEN lehti kirjoittaa 23.03.2019 otsikossaan: ”TUL hakee valtiolta avustuksia haamuseuroilla”

Lehdestä lainaukset osittaisilla sitaateilla ja siitä linkki artikkelin lopussa.

Keskisuomalaisessa TUL:n puheenkohtaja Kimmo Suomi arvostelee jyrkästi johtamaansa liittoa. Suomi on yrittänyt laittaa liittoa nykyaikaan, mutta hänen mielestään sen organisaatio on raskas, tehoton ja puoluepolitiikan leimaama.

Äimistelen sitä kummaa, että TUL:n verkkomedia TUL Aviisi ei julkaise mitään uutista tästä Kimmo Suomen jutusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tälle vuodelle avustusta TUL:lle 1,4 miljoonaa euroa, mutta sitä ei nyt Suomi ilmeisesti halua! Onko ne näitä meidän veronmaksajien rahoja, vai vain Veikkauksen jakamia tukia..

”Raha pitäisi mennä ruohonjuuritasolle alueiden piireille ja paikalliseen toimintaan, mutta nyt se menee organisaatiolle ja Helisingin toimiston pyörittämiseen”, kiteyttää Kimmo Suomi Keskisuomalaisen haastattelussa.

KIMMO SUOMI on jäänyt eläkkeelle Jyväskylän yliopiston liikuntatieteen professorin virasta ja toiminut Jyväskylän kaupunginvaltuustossa demareitten listoilta 1993 -2015, mutta eronnut itse siitä luottamustehtävästä maaliskuussa 2015.

Suomi valittiin TUL:n johtoon 2016 ja hänen edeltäjänsä oli Sirpa Paatero (SDP).

TUL:lia tarvitaan yhä enemmän”, on Kimmo Suomi  sanonut Demokraatti-lehdelle 21.6.2016 valintansa jälkeen.

***

Arvostaa pitää kuitenkin TUL:n puheenjohtajaa oman liittonsa ”lokaamisesta” – TUL:ssa kuitenkin vielä aktiivisia seuroja

Hattua pitää toisaalta nostaa Kimmo Suomelle jopa rohkeudesta, että on uskaltanut tällaisen asian nostaa pöydälle. Toisaalta mikä on hänen motiivinsa; onko se vain polittista valtapeliä Työväen Urheiluliiton sisällä soliaalidemokraattien ja vasemmiston välillä. Onko Kimmo Suomella aito tarkoistus puhdistaa liittoa ja valitaanko tällä tempulla enää jatkolle liiton johtotehtävissä.

Laskelmien mukaan TUL:n jäsenseuroja on luetteloitu liiton taholta 886 seuraa – vuonna 2017, mutta jäsenmaksunsa olisivat maksanut vuosittain noin 600 seuraa ja vain 300 seuraa toimii enää aktiivisesti.

TUL:liin kuuluva seura Äänekosken Huima muun muuassa järjestää maaliskuussa 2019 maastohiihdon SM kilpailut ja on hyvin monipuolinen sekä aktiivinen seura toiminnaltaan.

Samoin tulee mieleen maineikkaita ja vielä näkyvästi toimivia tullilaisia seuroja: Helsingin Jyry, Nokian Pyry, Turun Weikot, TPV  ja Ylöjärven Ryhti

***

Onko Kainussa vielä näitä toimimattovia haamuseuroja – itse en nähnyt niissä politiikkaa mukana

Osallistuin aikoinaan Kajaanissa asuessani aktiivisesti tullilaisten seurojen Kajaanin Kuohun ja Kajaanin Hiihtäjien toimintaan kilpailuissa ja seurojen järjestötoiminnassa. Polittista toimintaa en niissä huomannut ja seuroissa oli mukava toimia. Kajaanin Hiihtäjät perusti aikoinaan 80-luvun puolessa välissä maastohiihdon erikoisseuran ja erotti hiihdon emoseurastaan Kajaanin Kuohusta.

Tosin Kainuun Hiihtoseuran kasvatti maailmanmestari Matti Heikkinen on sanonut, että kajaanilaisten hiihtoseurojen KHS:n ja Hiihtäjien pitäisi yhdistäytyä.

Nykyisen maakuntani Pirkanmaan urheiluseuroja en tunne niin hyvin, että mitkä niistä TUL:n seuroista ovat vielä aktiivisia toiminnassaan, mutta Kainuun seurat muistan vielä paremmin.

TUL:n seurojen jäsenluetttelossa on ainakin vielä seuraavia kainuulaisia seuroja mukana (23): Kajaanin Hiihtäjät, Mainuan Voima, Kajaanin Peli-Pojat, Kajaanin Tennis, Sotkamon Visa, SPARTAK Kajaani, Otanmäen Työväen Urheilijat, Paltamon Jyry, Paltanimen Sarastus, FC Tarmo, Kontion Tapio, Kuhmon Veto, Laakajärven Teräs, Lehtovaaran Viri, Jormuan Tarmokkaat, Kajaanin Kuhat, Suomussalmen Vastus, Kajaanin Kuohu, Vuoreslahden Veto, Heinisuon Nousu, Uudenkylän Isku, Kuluntahden Yritys ja Kajaanin Haka.

Kuhmon Veto ja Sotkamon Visa pelasivat aikoinaan Kainuussa jopa pesäpalloa alemmilla sarjatasoilla.

Siitä ei ole tietoa, että mitkä näistä seuroista vielä maksavat liittoon jäsenmaksunsa, mutta osalla seuroista ei näytä enää olevan päivitettyjä sivuja ja ei juuri julkista toimintaa.

Nähdäkseni näistä jäsenluettelon 23:sta seuroista toimii enää aktiivisesti 8 seuraa: Kajaanin Hiihtäjät, Sotkamon Visa, Paltamon Jyry, Jormuan Tarmokkaat uutena seurana, Suomussalmen Vastus, Kajaanin Kuohu ja jalkapalloseura Kajaanin Haka.

Seuroja on kyllä poistettu liiton rekisteristä, sillä esimerksiksi Kajaanin Murtomäen kylällä on ollut aikoinaan peräti neljä TUL:n seuraa: Muromäen Kiva, Urheilijat, Viima ja Yritys. Kajaanin maalaiskunnassa Koutanimellä toimi aikoinaan myös tullilaiset Tuisku ja Voima.

Kajaanin Työväen Shakkikerhoa ja Kajaanin Jousta ei enää näy TUL:n seurojen jäsenluettelossa. Muutama shakkikerho on kuitenkin vielä TUL:in jäsenluettelossa, mutta onko niillä oikeesti enää toimintaa.

Kotikylälläni Sotkamon Pikkukylällä oli aikoinaan epävirallinen aktiivinen seura Pikkukylän Pisama (TUL) ja sillä ei ole ollut toimintaa 60-luvun jälkeen edes  pesäpallossa ja takapihojen lentopallossa.

Monien urheiluseurojen hiipumisen ymmärtää jäsenten vähentyessä sekä ikääntyessä, kylien hiljentyessä ja peruslajit kuten hiihto ja yleisurheilu ei enää niin kiinnosta. Nämä seurojen hiljentymiset ja loppumiset eivät toki koske ainoastaan TUL:n urheiluseuroja.

Nyt on kysymys kuitenkin siitä, että TUL pitää jäsenissään kirjoilla urheiluseuroja, joissa ei ole enää toimintaa ja niiden varjolla ollaan vailla lisää julkisia tukia liitolle. Tähän varmaan syyllistyy kaikki kultturia myöten, joilla on vähänkin mahdollista saada avustuksia eri tahoilta.

Seurojen sekä yhdistysten omissa jäsenluetteloissa voi olla mukana jo pois nukkuneita ja jotka eivät ole kymmeniin vuosiin maksaneet jäsenmaksujaan ja olleet mitenkään mukana toiminnassa.

Ennen oli vielä demareitten työvenliitto Työväen Urheiluseurojen Keskusliittoo TUK, mutta se lopppui vuonna 1979, liitttyen TUL:liin.

Porvareitten SVUL lakkautettiin vuonna 1993 ja tuli yhteinen liitto Suomen Liikunta ja Urheilu. Se muutettiin Valoksi ja Valo liitettiin yhteiseksi Suomen Olympiakomiteaan 1.1.2017.

TUL toimii nykyään lähinnä nuorisourheilun, kuntoliikunnan ja seuratoiminnan kehittämisen osalta, mutta sillä on edelleen aktiivisesti urheilun parissakin toimivia seuroja.

Linkit alla aikaisempaan äimistelyyni TUL:n seuroista vuodelta 2015, Keskisuomalaisen lehden uutisesta ja TUL:n nykyisestä seuraluettelossta sen jäsenseuroista.

https://erkkiaimistelee.wordpress.com/2015/06/24/tarvitaanko-enaa-tyovaen-urheiluliittoa-tul/TUL:n Kainuun seuroista

https://www.ksml.fi/kotimaa/Keskisuomalainen-TUL-hakee-valtiolta-avustuksia-haamuseuroilla/1345367?fbclid

https://tul.fi/seurahaku/TUL:n seuraluettelo

 

received_10208925041018482.jpeg

Sotkamon Pikkukylällä omalla kotikylälläni toimi vielä 60-luvulla aikoinaan aktiivisesti epävirallinen rekisteröimätön kyläseura Pikkukylän Pisama (TUL). Kuva ERKKI äimistelee.fi arkisto. Seura toimi välillä jopa porvareitten SVUL:n seuran Nuaskylän Kihon alaisuudessa ja seuran lajeja olivat yleisurheilu, pesäpallo, hiihto, suunistus, lentopallo, shakki ja nyrkkeily.

ERKKI äimistelee.fi

@erkki kovalainen

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s