Hiihtosuunnistuksen MM-kisoista kaksi mitalia Suomelle – laji ei kuitenkaan kiinnosta mediaa, vaikka kilpailuolosuhteet nykyään hiihtokeskuksissa ja jopa golf-kentillä -kohukahvalla aikoinaan kuuluisuutta

Hiihtosuunnistajia ja ampumahiihtäjiä osallistuu kärjen osalta Äänekosken SM-hiihtoihin. Mukavaa verrata heidän vauhtiaan sileän erikois-maastohiihtäjiin. Siitä juttua tämän artikkelin lopussa.

Hiihtosuunnistuksen MM-kilpailut päättyivät Ruotsin Piteåssa. Suomen saavutuksena sieltä oli Hämmenkyröläisen seuran Kyrös-Rastin Tero Linainmaan pronssi pitkällä matkalla ja naiset myös saavuttivat pronssia viestissä.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

IMG_20190322_084132.jpg
Viitekuva. Hiihtosuunnistuksessa ennen rasti saattoi olla vaikka ladon nurkilla maaseudulla. Nyt kilpaillaan enemmän hiihtokeskuksien liepeillä. Kuva ERKKI äimistelee.fi arkisto

Hiihtosuunnistuksessa kilpaillaan nykyään pitkällä matkalla, sprintissä. keskimatkalla yhteislähdössä ja viesteissä vapaalla tyylillä.

Hyviä sijoituksia kympin sakissa olivat myös naisissa Salla Koskela, Mirka Suutari, Milka Reponen ja Marjut Turunen, sekä miehissä Tuomas Kotro ja Jyri Uusitalo. Miesten viestissä Suomi sijoittui neljänneksi.

Samassa yhteydessä kilpailtiin myös nuorten EM- ja kilpailuissa ja niissä Suomi menestyi hyvin.

Hiihtosuunnistuksen MM-kisoja on järjestetty virallisesti vuodesta 1975 alkaen, jolloin kilpailut järjestettiin Suomessa Hyvinkäällä. Sen jälkeen hiihtosuunnistuksen MM-kisoja on järjestetty pääosin kahden vuoden välein ja vielä kaksi kertaa Suomessa. Kuopio oli kisaisäntänä vuonna 1988 ja Kittilä 2005.

Hyvinkäällä tuli kolmoisvoitto Suomeen miehissä Olavi Svanbergin johdolla ja viisi miestä oli kympin joukossa. Samoin Sinikka Kukkonen voitti maailmanmestaruuden, sekä neljä naista oli kymmenen parhaan joukossa.

Kaikiaan 16 suomalaista hiihtosuunnistajaa on voittanut vähintään yhden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden hiihtosuunistuksessa kisojen historian aikana.

Hiihtosuunnistuksessa EM-mestaruuksista kilpaillaan vuosittain. Nyt Euroopan mestaruuskilpailut olivat Turkisssa samana vuonna MM-kisojen kanssa 2019. Hiihtosuunistuksen pohjoismaisten mestaruskisat lopetettiin vuonna 2012, mutta maailman cupeja järjestetään edelleen hiihtosuunnistuksessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

IMG_20190322_084811.jpg
Hiihtosuunnistuksen karttatelineitä ja karttoja. Kuva ERKKI äimistelee verkkomedian kuva-arkisto

Hiihtosuunnistus ei ole mediaseksikäs laji, vaikka se on kansainvälistä urheilua

HIIHTOSUUNNISTAJAT saavuttivat enemmän mitaleja tänä vuonna MM-kisoissa, kuin vastaavasti maastohiihtäjät ja ampumahiihtäjät omissa vastaavissa kisoissaan. Hiihtosuunnistajien maailman kärki harjoittelee varmaan lähes yhtä kovaa ja ammattimaisesti ympäri vuoden, kuten maasto- ja ampumahiihtäjät.

Osanottajia oli ainakin maista:  Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Bulgaria, Sveitsi, Viro, Liettua, Italia, Itävalta, Tsekki, Romania, Japani, Puola, Ukraina ja Turkki. Puhutaan siis kansainvälisestä lajista.

MEDIAA ei kutenkaan hiihtosuunnistus juuri kiinnosta, vaikka laji menestyi paremmin MM-kisoissa kuin ampumahiihtäjät ja maastohiihtäjät omissa kilpailuissaan.

ILTA-SANOMAT  teki poikkeuksen ja kirjoitti uutisia ja suomalaisten sijoituksia Ruotsin MM-kisosta digilehteen. Vastaavasti Iltalehdestä en niistä uutisia löytänyt, kuten samoin Helsingin Sanomien verkkolehdestä, toki paperisessa on voinut olla ainakin tulokset.

AAMULEHDEN verkkoehdestä ei löytynyt mitään uutisa hiihtosuunnistuksen MM-kisoista., vaikka Tero Linnainmaan seura Kyrös-Rasti on Tamperetta lähellä. Vastaavasti lehti kirjoittaa kesäsuunnistuksesta välillä jopa hyvin.

FORSSAN LEHTI ainakin teki poikkeuksen maakuntalehdistä ja on julkaissut uutisen Tero Linainmaan spronssista sekä jo marraskuussa 2018 artikkelin  Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskelan valmistautumisesta Ruotsin MM-kilpailuihin.

YLE Urheilu  on myös julkaissut uutisia hiihtosuunnistuksen MM-kilpailuista, vaikka se ei juuri ole näyttänyt hiihtosuunnistusta muiden hiihtolajien lailla ohjelmistossaan. Kansainvälinen suunnistuliitto IOF lähetti kuvaa kisoista suorana Wep-televison kautta.

Parhaiten hiihtosuunnistuksen MM-kisoista ja tuloksista on uutisoinut Tampereella julkaistava KESTÄVYYSURHEILUfi.

Hämeenkyrössä ilmestyvä paikallinen UutisOiva kirjoitti Tero Linnainmaan spronssimitalista.

Ampumahiihdon ja maastohiihdon MM-kisojen tuloksien lisäksi mediat kirjoittivat kaiken mahdollisen, mitä siellä kulisseissa voiteluineen kaikkea on tapahtunut. Hiihtosuunnistuksesta ei mitään.

Kirjoitus jatkuu kuvien jälkeeen.

IMG_20190322_084403-1.jpg
Viite-kuvituskuva. Nykyään rastit voivat olla hiihtosuunnistuksessa vaikka avonaisissa paikoissa asutuskeskuksissa metsän sijasta. Kuva ERKKI äimistelee arkisto

 

Kuva Sotkamon Vuokatista hiihtosuunnistuskartasta, jossa kilpailtiin SM-kisoissa 2018 peräti avonaisella golf-kentän maastoissa

received_427313004708551-1.jpeg

Hiihtosuunnistus on siirtynyt syrjäkylien kouluilta asutuskeskuksiin ja jopa golf-kentille – Exelin suksisauvan kohukahvalla laji sai julkisuutta

HIITOSUUNNISTUSKISOJA järjestettiin ennen hirvenhiihtojen tapaan syrjäisillä kyläkoulilla, kuten Kajaanissa Murtomäen ja Halla-ahon kouluilla.

Tyyli oli vain perinteistä kapeilla kelkkaurilla. Myöhemmin hiihtosuunnistajat siirtyivät muodikkaasti pukkamaan niissä ilman pitoa tasatyönnöllä. Hiihtosuunnistus taisi olla uranuurtajia juuri tässä hiiihtäjien tasatyönnössä.

Kuopion hiihtosuunnistuksen MM-kisoissa vuonna 1988 maailmanmestari  Kaavin Hannu Koponen sai julkisuutta lajille. Koponen tavallaan lanseerasi käyttöön sen aikaisen hitin kotimaisen Exelin kehittämän sauvan kahvan juuri näissä MM-hiihtosuunnistuksissa Kuopiossa

Sauva ja laji sai siinä julkisuutta ja mentiin tasatyönnöllä. Oikeestaan oli alussa kysymys vain pelkästä kahvasta ja sitä liimattiin normaalaihein sauvan putkiin. Aluksi kohukahva taisi olla jopa kielletty maastohiihdon puolella.

Myöhemmin hiihtosuunnistuksissa tuli osaksi käytöön luistelubaanoja ja nyt mennään jo melkein kokonaan luistelemalla lajin vaatimusten osalta. Osaksi on kuitenkin vielä mukana kapeita uria, mutta niissä on tasatyönnön tyyli erilaista kuin maastohiihdossa.

Hiihtosuunnistus on siirtynyt kokonaan syrjäkyliltä hiihtokeskuksiin, ja jopa kisoja on järjestetty vuoden SM-kisoissa Sotkamon Vuokatissa Katinkullan golf-kentällä. (kuva kartasta)

Hiihtokeskuksien valmiit urat ovat pohjina järjestäjiä helpottamassa ja niitä täytennetään järjestäjien uusilla urilla.

Vähälumiset talvet etelässä ja kilpailujen vähyys Suomessa on tosin ollut haittana hiihtosuunnistajile ja sen lajiin siirtyvissä urheilijoissa.

Lisäksi lajiin on varmasti vaikuttanut, kun media siitä vähemmän kirjoittaa suomalaisten menestymisestä huolimatta.

Pyöräsuunnistus on vähän samantapainen laji kuin hiihtosuunnistus. Lisäksi on olemassa vielä tarkkuus-latusuunnistus, jossa pitää merkitylle reitille paikantaa oikein rastien sijoitus.

Kirjoitus vielä jatkuu kuvien jälkeen maastohiihdon SM-kisojen osalta Äänekoskella, jossa hiihtosuunnistajia ja ampumahiihtäjiä on mukavasti härnäämässä maastohiihtäjiä.

Kuvissa erään hiihtosuunnistajan itse rakentama sompa suuremmaksi pehmeille alustoille ja kuva tästä Exelin hiihtosauvan kohukahvasta hiihtosuunnistajan kuva-arkistosta. P.S kuinka moni vielä hiihtää tällä kohukahvalla!

received_285791635671368.jpeg

received_2348070228809662.jpeg

***

Hiihtosuunnistajia ja ampumahiihtäjiä mukavasti mukana Äänekosken SM -hiihdoissa Tero Linnainmaan ja Kaisa Mäkäräisen johdolla

ÄÄNEKOSKELLA kilpaillaan tulevana viikonloppuna Huiman järjestämissä maastohiihdon SM-kisoissa, joka ovat samalla Suomen Cupin osakilpailu. SM-kisojen kannalta mielenkiinnon tuo, että kovia nimiä osallistuu maastohiihtoon hiihtosuunnistuksen ja ampumahiiihdon urheilijoista.

Mukaan ovat ainakin ilmoittautuneet hiihtosuunnistajista Tuomas Kotro, Tero Linnainmaa, Janne Häkkinen ja Salla Koskela.

Ampumahiihtäjistä ilmoittautuneet: Kaisa Mäkäräinen, Venla Lehtonen jaTero Seppälä.

Mukavaa nähdä mikä on heidän vauhti maastohiihtäjiin verrattaessa!

ERKKI äimistelee.fi

@erkki kovalainen/hiihtourheilu

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s