Kuka hiihtää vielä Jalaksen monoilla – ”parempi jalas kuin käres”, sanoi Juha Mieto aikoinaan 70 -luvulla – kaikkea ei saanut myydä kaikille – kartellin takia oli pakko myydä vain Jalasta

KUKA muistaa ja vielä vielä yleensä enää hiihtää Suomessa Jalasjärven entisen kunnan Jokipiin kylässä valmistetetuilla Jalaksen hiihtomonoilla.

Jalasjärvi liitettiin Juha Miedon pitäjään Kurikkaan vuoden 2016 alussa.

Juha Mieto sanoi aikoinaan Jalaksen mainoksessa 70 -luvulla: ”Parempi jalas kuin käres”

Samoin tulee mieleen, että Mika Myllylä kilpaili vielä 90-luvn taitteessa Salomonista poiketen punaisilla Jalaksen kilpamonoilla. Jukka Hartonen käytti niitä myös ja muistikuvana on, että hänen skating-jalaksensa sojottivat kohti taivasta, kun miestä vietiin paareilla jossain 50 km:n kisan jälkeen, kun hän oli kaikkensa antanut kuten Matti Heikkinen.

Tosiaan Jalaksen hiihtokengät olivat hyvin suosittuja hiihtäjien keskuudessa 70-luvulta aina 90-luvulle.

Vielä 70-luvulla olivat aluksi Jalaksen monoissa muoviläppä, joka sopi Fingripin 50 millin siteeseen ja sen jälkeen Jalas käytti mallistossaan ulkonevaa rautakärkeä ja myöhemmin pohjissa SNS-systeemiä.

Jalas joutui maksamaan näistä SNS-systeemin pohjista ja osuudesta tietyn osan valmistajalle.

Sen jälkeen kilpailijoiksi tulivat vahvasti Salomonin hiihtomonot SNS-systeemillä ja myöhemmin Rottefellan NNN-järjestelmä. Alussa taisi Jalaksella olla aidot nahkamonot ja niissä oli se 79- ja 75 millin kärki tavalliseen siteseen, mutta nyt ovat valmistajat sirtyneet nahkasta luontoystävälliseen muoviin, hiilimuoviin ja kuttaperkkaan.

Jalas lopetti kilpamallien  kenkien valmistuksen hiihtokenkien osalta, mutta jatkoi vielä edullisempien monojen valmistusta ja merkillä maahantuontia aina vuoteen 2007 asti.

Jalas luopui kokonaan urheilujalkineitten valmistuksen osalta juuri 2007 vuonna.

MAASEUDUN TULEVAISUUS [MT] kirjoittaa artikkelissaan 13.11.2016 Jalaksen tehtaan historiasta. Kenttämyyntipäällikkö Esa Hakanen sanoo MT:n kirjoituksessa: ” Jalaksen jalkineilla on voitettu yli 100 arvokisamitalia hiihdossa, mäkihypyssä, suunistuksessa ja juoksussa”

”Sitten kilpailu koveni ja tuli pakettiajattelu. Kun meillä oli vain hiihtojalkineet, eikä suksia,sauvoja ja siteitä, urheilujalkineista luovuttiin vuonna 2007″, jatkaa Hakanen lehdessä.

Jalaksella on yli 100 vuotta vanha historia Suomessa.

Jalas osti vuonna 1984 kotimaisen kenkätehtaan Aaltosen urheilu- ja suojajalkinevalmistuksen. TALOUSSANOMAT kirjoittaa siitä artikkelissaan 9.2.2006 Jalaksen historiasta ja viittaa otiskossaan mäkihyppääjä Janne Ahoseen, joka on hypännyt mäkeä Jalaksen mäkihyppyjalkineilla.

Myös Karhun hiihtojalkineitten ja lenkkitossujen valmistus lopetettiin Suomesta jo aikaisemmin, mutta nykyäään on vielä markkinoilla Karhun ja Yokon hiihtokenkiä aina kilpamalleista harrastelijoihin Karhun ja Yokon tuoteperheessä [Karhu KSF Sport Oy]. Suomessa tuskin enää valmistetaan missään yhtään paria hiihtokenkiä ja lenkkitossuja.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

IMG_20190321_122745.jpg
Muistona löytyi vielä Jalaksen kenkälaatikko myöhemmiltä 2000-luvun ajoilta. Kuva ERKKI äimistelee.fi arkisto
IMG_20190321_123320.jpg
Vanhempi laatikko jopa 80-luvulta. Urho Viljanmaa Oy on valmistanut perinteisen hiihtomonoja. Kuva Erkki Kovalaisen kotialbumi

***

Hiitomonoissa on nyt merkeissä tarjontaa ja kaikkea ei myyty kaikille

NNN-systeemi tuli markinoille joskus 90-luvun taiteessa ja sillä ainoana maajoukkuehiihtäjänä Suomessa kilpaili vain Puolangan Ryhdin Tuulikki Pyykkönen (nyk. Kemppainen). Tuulikki Pyykkönen kävi niitä esittelemässä Kajaanin EKA-marketissa aikoinaan ja monet asiakkaat äimistelivät tällaista merkkiä ja NNN-sidesysteemiä..

Dysonin merkillä myytiin harrastajille monoja ja niihin kävi nämä NNN-Rottefella siteet. Myöhemmin on tämä NNN-systeemi jopa ohittanut Salomonin suosion ainakin huippu-urheilijoitten osalta. Alpina on nyt suosittu merkki huippu-urheilussa niin maastohiihdossa kuin ampumahiihdossakin.

Nyt kai jotenkin nämä SNS ja NNN monot ja siteet sopivat jotenkin toisiinsa, siitä en ole täysin varma.

Hiihtojalkineitten merkkejä löytyy nyt jokaiseen lähtöön molemmilla side-tyypeillä: Salomon, Fischer, Rossignol, Madshus, Yoko, Karhu, Alpina ja One Waykin oli. Nyt on näiden osalta niitä pakettiperheitä suksille, monoille ja sauvoille.

Siinä on Jalas tosiaan jo jäänyt suurten tuoteperheitten jalkoihin.

Urho Viljanmaa Oy  (Jalas ) on myyty vuonna 2008 osaksi ruotsalaiselle konsernille. Nyt tehtaan nimenä on vuodesta 2011 alkaen Ejendols Oy.  Tehdas valmistaa nyt pääasiassa työ- ja turvajalkineita.

***

Kilpailu oli kovaa markkinoilla vielä – 90 luvulla – kaikkea ei myyty kaikille

Joutuin ”pakosta” myymään kajaanilaisessa EKA-marketin tavaratalossa vain Jalaksia, koska Salomon ei antanut kilpailullista syistä merkkiään myyntiin muka halpatavarataloihin ja marketteihin.

Tosin myin niitä paljon vuodessa, mutta SNS-siteet kuitenkin Salomon antoi myyntiin ja myin niitä noin 1500 paria vuodessa, ne piti myydä näihin Jalaksen monoihin erilaisena tuoteperheenä ja pakettina.

Hyvä kuitenkin oli niin!

Samoin osittain siitä syystä olin varmaan ensimmäisiä NNN-järjestelmän myyjiä Suomessa Dysonin  hiihtokenkien ja Rottefellan siteiden osalta, kun Jalaskaan ei aina pysytynyt toimittamaan tarpeeksi monoja myyntiin, puhumattakaan Salomonin siteistä.

Fischerin maahantuoja ei myöskään antanut myyntiin minulle suksiaan ja piti myydä vain Rossignoleja, Madshuseja, Atomiceja ja Peltosia…

Nämä Fischerin ja Salomonin maahantuojat vetosivat siihen, että Kesko konsenri on kieltänyt myymästä tuotteitaan minulle, koska sillä olivat ne vahvat Intersport ja Kesport vahvat ketjunsa.

Tämähän oli jo kartellia ja kilpailun rajoittamista.

Myöhemmin yksityisen kauppiaan alaisuudessa sain myydä näitä Salomoneja ja Fischereitä ja siinä samalla Jalas unohtui, kun silloin enää ei myyty Jalasta muodikaan Salomonin sijasta.

P.S samoin Karhu ei antanut kilpasuksiaan marketteihin, mutta antoi kuitenkin monoja.

***

EDIT  kotimaisesta tehtaasta oli aikoinaan hyötyä. Eräälle aktiivi-kuntoilijalle piti toisen jalan vammautumisen johdosta teettää mittatilaustyönä parhaan mallin monot ja ne valmistettiin Jalaksella. Asiakas kiitti ja oli tyytyväinen sen johdosta, vaikka ne maksoivat tavallista enemmän. Nyt se ei taida enää onnistua mitenkään Suomessa.

IMG_20190321_123831.jpg
Tämän ansioristin Jalaksen pienoismallin sain aikoinaan hyvästä myynnistä. Kuva ERKKI äimistelee.fi. p.s jossain on tallessa vielä yhdet aidot Jalaksen hiihtomonot, mutta mistään enää en nyt niitä muuton jälkeen löytänyt

@ERKKI äimistelee.fi

@talosusuutiset ja hiihtourheilu

@erkki kovalainen

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s