Sotkamon Veikko Huovisen kirja: Kylän koirat – Sotkamon kannattaa hyödyntää kirjailijaa kaikessa siihen liittyvässä, kuten F.E. Sillanpäätä on Hämeenkyrössä

FASEBOOK oli kaatunut sivuillani ja käytin ajan johonkin sen sijasta hyödyllisempään omaan elämään ja luin sotkamolaisen kuuluisan kirjailijan Veikko Huovisen teoksen Kylän koirat loppuun. Kirja oli nidottu yhteen Huovisen toisen tuotannon Konsta Pylkkerön kanssa.

Eräs sotkamolainen vaikuttaja kirjoitti kommentissaan facebookissa Sotkamon puskaradion sivuilla: ” Mitäpä tykkäätte, jos Sotkamon kauppojen ikkunoissa olisi kyltit: ”Täällä puhutaan Huovista” ja myyjillä olisi mielessään pieniä repliikkejä tai pieniä tarinoita Veikko Huovisen teksteistä.

Tämä vielä parantaisi Sotkamoa matkailupitäjänä turistien kannalta, mutta sekään ei vielä mielestäni riitä.

Näin on: Veikko Huovisen pitäsi olla Sotkamossa ja Kainuussa vielä enemmän esillä mitä se on tähän asti ollut, vaikka Havukka-ahon ajattelijan patsas on kylällä

Nobelkirjailija F.E. Sillanpää on täällä Hämeenkyrössä aina esillä kaikessa ja häntä hyötynnetään matkailun sekä kunnan imagon vuoksi. Veikko Huovinen on kainuulaista kirjailijoista vähintään yhtä tunnettu kuin Suomusalmen sulttaani Ilmari Iki Kianto Ryysyrantoineen.

Veikko Huovinen on myös kirjoittanut koirista kirjassaan Koirankynnen leikkaaja. Veikko on tykännyt koirista, kissoista ja jopa rääkkyvistä variksista.

Taivalkoski on paljon esillä siellä syntyneen kirjailija Kalle Päätalon osalta päivineen ja synnyinkotineen, vaikka Kalle asui suurimman osan elämästään Tampereella.

Urjalassa Pirkanmaalla on joka paikassa ”Taikaa” nimissä ja kylän raitilla. Martti Huuhan Innasen biisi Taikayö on ollut parasta mainosta Urjalalle, sen erään kilpakävelijän ja makeistukun lisäksi.

***

Veikko Huovinen Kylän koirat – viinejä tarjolla koirien seassa baareihin

Kylän koirissa tosiaan käy kaikki ihmeellinen ilmi koirista, sen voin sanoa nykyisin koiran omistajana, vaikka eräs kaverini sanoi aikoinaan, että useammat kissat ovat viisaampia kuin monet koiran omistajista.

VEIKKO HUOVISEN Kylän koirissa koirat kulkee joka mahdollisessa paikassa kuseksimassa kylän raitilla, kun ne saavat olla irti luvalla ja luvatta.

Koirat laittavat sitä keltaista kusta koipea nostaen joka ikiseen mahdolliseen paikkaan: auton renkaisiin, lyhtypylväisiin, postilaatikkoihin, kuusen karahkoihin, lumikokkareihin, kauppojen edustalla pyörätelineisiin sekä mainoksiin ja jopa ovat kokoontumassa ärhäkköinä äänestyspaikkojen edustalla ja nythän ovat taas vaalit tulossa.

Siis uroskoirat nostavat sitä koipea ja narttukoirt kusevat siististi muuten vain. Toisten hajujen perässä ollaan.

Veikko Huovinen on ollut ilahtunut, kun joku koira jossain Kajaaniin torilla oli napannut jonkun herran eväät kesken kaiken.

Kylän koirissa on paljon rotuja monisekarotuista pystykorvista Karjalan karhukoiriin.

Suuri ongelma on ollut, kun juoksullaan oleva narttu on kerännyt kaikki kylän koirat sitä kyttäämään.

Koirat kuorsaa ja pierree, mutta niissä ei ole kai oikeesti punkkeja.

Erään vakamamielisen koiran nimi on Jörö ja toisen nimi Jeppe, on myös kirjassa niitä kulkukoiria.

Kirjassa ollaan myös nykyisen muodin mukaisesti susijahdissa. Jossakin Sotkamon  Sapsojärven maisemissa on ammuttu susi ja se on ollut nähtävänä urheiluliikkeen pihalla mahdollisesti Sotkamossa  koko kansan sitä äimistellessä. Koirat ovat kuitenkin jotenkin vaistonneet, että tuonne ei ole parempi mennä..

Susistahan nyt jatkuvasti puhutaan!

Kirjassa jopa Veikko ehdottaa, että kylälle (Sotkamo?) pitää tehdä baareja ja kuppiloita, joissa isomahaiset, luppasilmäiset ja veltot koirat saisivat mellastaa sahanpurujen keskellä ja se toisi turistivirran sinne Etelän (Euroopan) tapaan. Kuppiloilla pitäsi kuitenkin olla anniskeluun viinin tarjoilun oikeudet.

Siinäkin on Veikko Huovinen aikaansa edellä, kun niitä viinejä on nyt puuhattu politikkojen tahoilta jopa ruokakauppoihin.

Kirja loppuu viimeisellä sivulla näin: Niin suuri koiravuosi on päättynyt, se päättyy aina keväällä. Talven juoksut on juostu, päiväntapahtumat on päivistetty, pakkaset kärsitty, tyttökoirat riiattu ja kinokset värjätty keltaisiksi. Penikkatautia ei ole ilmennyt. On aika luoda talviturkkinsa”

***

Koiran kusennan MM-kisat Sotkamoon

Muutama vuosi sitten suunniteltiin erään kaverini kanssa Koiran kusennan MM-kisoja alun perin Pieksämäelle, sitten Tampereen Hervantaan ja Hallilaan, jossa hallit haukkuu. Kajaani oli myös ehdolla, mutta se karitui siihen, kun valtatie Savon Sonkajärven Sukevan jälkeen muuttui niin huonon kuoppaiseksi, että koirilla olisi tullut maha kuralle jo ennen Kajaanin Mainuaa.

Nyt on on kuitenkin tie kunnostettu ja Koiran kusemisen MM-kisat voidaan Kainuussa hyvin järjestää.

Lyhyesti sanottuna koirien kusennan kisat ovat eräänlainen ampumahiihdon muoto, jossa koirat kusee määrätyille tolpille. Lopputulokseen vaikuttaa aika ja sakot, kun ei koira osu pisteeseen joka sille on merkitty.

Olisiko Sotkamo sopiva paikka MM-kisoineen koiran kusennalle, ja siinä voisi hyödyntää samalla näitä kirjailija Veikko Huovisen teoksia Kylän koirat ja Koirankynnen leikkaaja.

Suunnistuksen MM-kilpailut on järjestetty Sotkamossa ja Hiukka tai Katinkulta olisi mielestäni myös sopiva paikka näille Koiran kusennan MM-kisoille.

***

Kirja-arvostelu: kymmenen tähteä ja paras koira kirja mitä ikinä

Tämä on paras lukemani kirja koirista ja niiden maailmasta. Kannattaa jokaisen ainakin koiran omistajan lukea. Kirja-arvostelussa annan sille kymmenen tähteä, vaikka yleensä viisi on maksimi.

Veikko Huovinen: Konstan Pylkkerö ja Kylän koirat – Suuri suomalainen Kirjakerho ja Werner Söderström Oy

Kylän koirat julkaistu ensimmäisen kerran 1962

WSOY:n graafiset laitokset Juva 1986

Kylän koirat 154 sivua, kansi pahvia

Kuvakaappaus kirjasta omasta koti-albumista

IMG_20190314_220010.jpg
Sotkamolaisen kirjailijan Veikko Huovisen Konstan Pylkkerö ja Kylän koirat tuo maittavia lukuhetkiä myös ei koirien omistajille. Kuva @ERKKI äimistelee.fi @erkki kovalainen

@ERKKI äimistelee.fi

@erkki kovalainen

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s