Värikäs hiihtosuksi antaa väsyneelle hiihtäjälle voimaa – ”maalipurkista maalia suksiin on lupa käyttää” – yököttäviä YOKOJA ja erilaisia disaineja on nähtynä ajan saatossa

HIIHTOKESKUSTELUN facebook-sivuilla keskustelu siirtyi eräässä avauksessani vähän sivuladuille maastohiihdon suksien ulkonäköön kotimaisten suksien valmistuksesta. Siitä tosiaan ei ole paljon keskustelu ja on sanottu erään tutkimuksen mukaan suksien värikkään ulkonäön jopa antavan voimaa väsyneelle hiihtäjälle.

Värillä on väliä suksissakin näköjään monesta näkökulmasta. Mutta onko se vain pelkkä makuasia. Itse myin suksia yli 30 vuotta ja kyllä se joskus suksen värikäs väri vaikutti kaupan syntymiseen.

Tämä tuli ilmi 80-luvun alussa, kun tavallaan ranskalainen suksimerkki Rossignol toi ensimmäisenä lasikuitusuksena tosissaan värikkään puna-sinisen suksimallinsa markkinoille ja värityksen sanottiin antavan voimaa väsyneelle hiihtäjälle.

Eräs ryhmän jäsen sanoi nyt kotimaisten YOKOJEN olevan jopa ”yoköttövän” oranssisia ja niitä hän ei jalkaansa ja ladulle mistään hinnasta laittaisi. Se on tosiaan maku-asia ja suksien maalaukset ovat muuttuneet ajan saatossa varsinkin muovisuksien tullessa markkinoille 70-luvulta alkaen. Tosin yököttövan punaisen oranssin värinen oli Hartolan vanha puusuksikin jo 60-luvun lopussa. Fischer toi punaisella värillään väriä lasikuitusuksiin 70-luvulla ja keltainen Kneisseli erottui selvästi muista suksimerkeistä 80-luvun alussa.

Yököttävät YOKOT erottuvat hyvin televisokuvista, mutta niitä ei juuri nähdä kansainvälissä kilpailuissa, vain enemmän SM-hiihdoissa ja Suomen Cupissa televison välityksellä kansallisilla ja nuorilla hiihtäjillämme.

@äimistely jatkuu kuvan jälkeen.

IMG_20181217_090139.jpg
Oranssia Yokoja ja melkein mustia Peltosia erään kaupan seinällä. Kuva omasta kotialbumista ERKKI äimistelee.fi

Nykyinen televisointi ja media lisää vielä haastetta suksien värikkyydelle valmistajan markkinoinnin näkökulmasta. Ennen esitteli Eero Mäntyranta ja Kalevi Oikarinen puu-järvisiään tai karhujaan värittömässä sanomalehdessä Lapin Kansassa tai mustavalkoisessa särisevässä televisossa kinoksen keskeltä. Tosin monta suksimerkkiä ei ollut silloin kilpahiihtäjillä ja legendaariset Järvisen puusukset olivat pitkään suomalaisten hiihtäjien esiteltävänä mustavalkoisissa maakuntalehtien urheiluosastojen sivuilla puistohiihtojen jäljiltä.

Käytiin kerran 80-luvulla Kiteellä Karhun suksitehtaalla erään Oulussa urheiluliikkeessä suksimyyjänä toimineen henkilön kanssa, joka oli myöhemmin pitkään Peltosen suksimerkin edustajana. Hän sanoi tehtaalle mennessä, että pitää sanoa niille suksentekijöille (Karhu), että uskaltakaahan laittaa ihan luvalla sitä maalia suksiin, kun ovat noin hailakan värisiä ulkonäöltään, verrattavissa esimerkiksi Rossignoleihin.

IMG_20171029_135738.jpg
Peltosen harmaa keihäskaärki oli jo 70-luvun lopussa uran uurtajana suksien muotoilussa. Kuva Tampereen Vuoreksen kaupungiosan suksien näyttelystä suomalaisista suksista. ERKKI äimistelee.fi

***

Mitkä seikat vaikuttavat suksien ulkonäköön ja minkälainen suksi on sitten hyvä väreiltään ja disainiltaan – Peltonen uranuurtajana sillä keihäskärjellä

SUKSIEN pitäsi olla väreiltään ja disainiltaan muista erottuvia median televison ja lehdistön kuvissa, sekä kauppojen hyllyissä ja niiden ulkonäkö pitäisi miellyttää myös niillä hiihtäviä kilpailijoita sekä hiihdon harrastajia. Urheilukaupoissa monesti suksen värikäs ulkonäkö voi ratkaista kaupan yhdessä myyjän kanssa, vaikka suksen itse toimivuus pitäisi olla ratkaisevin seikka suksen valinnassa.

Suksien värjeä ja muotoilua joutuvat jo valmistajat muokkaamaan pakosta parin vuoden välein jo markkinoinnin vuoksi, vaikka muuta suurta fiksausta ei suksien toimivuudessa pystyisi enää tekemään; lainalaisuudet luistossa, pidossa ja säännöissäkin jo tulevat vastaan suksien valmistajien osalta.

Atomic teki 2000-luvun alussa uran jopa suksen päällyspuolelle muista eruttuakseen, vaikka se hankaloitti siteen kiinnittämistä sukseen. Atomicillä oli välillä jopa värikkäin suksi maalaukseltaan juuri 2000-luvun alussa.

Keltainen virolainen Visu suksimerkki oli jopa muutamilla kotimaisilla kansallisen tason hiihtäjillä käytössä ja keltaisella värillään sekä punaisella suksen nimellä se eroittui hyvin muista suksista.

Madshus toi niin sanonut cap-mallin suksiin jo 90-luvulla ja muitten valmistajien oli sitä pakko matkia erilaisine sivuleikkauksineen. Nyt on palattu enemmän perinteiselle linjalle, mutta Fichereissä on reikä vielä suksien käressä. Olivatko ja ovatko ne vain muotoseikkoja markkinoinnin vuoksi ja itse vaikutusta ei niillä suksien toimivuudeen juuri ole olemassa.

Atomicin ja Fischerin sivuleikkaukset saattoivat vapaan suksissa purra jopa kiinni, jos hiihtäjä ei osannut niitä asettaa ladulla oikeasti kantilleen.

Kotimainen suksimerkki Peltonen oli tavallaan uranuurtajana jo 80-luvulla tässä muotoilun disainissa (desing). Peltonen teki sen keihäskärjen harmaisiin suksiinsa ja puhuttiin Peltosen harmaan värisistä keihäskärjistä. Sukset aurasivat lunta edestään, mutta saattoivat upota pehmeään lumisella ladulla..

Suksien pohjissa oli välillä kolmekin uraa tai kaksi Karhun ns. kölipohjassa.

Nyt on lisäksi valkopohjasuksia väreiltään märeimmille keleille ja pitopohjasukset vielä erikseen perinteisellä hiihtotyylillä. Olipa vielä niitä lyhyitä pätkäsuksiakin vielä 90-luvulla.

Suksien keulaosassa pohjissa on nyt esilämmitteenä monissa merkeissä eriväristä muovia ja lopussa mustaa grafiittia.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

IMG_20190310_164542.jpg
Valkoista vai punaista väriä suksiin.  Atomicilla vielä ura suksen päällyksessä. Kuva 2000-luvun suksista omasta kotialbumista

***

Fisher yritti myyntikieltoa One Wayn matkituille keltaisille väreille – vanhoja suksia maalattu uudestaan

Vuonna 2012 kävivät sotaa itävaltalainen valtamerkki Fischer ja kotimainen markkinoille juuri tullut One Way.

Fischer yritti saada One Waylle myyntikieltoa, koska oli matkittu siinä Fischerin keltaisia värejä. One Way kuitenkin voitti riidan käräjillä ja One Way sai myydä ja valmistaa edelleen suksiaan keltaisilla väreillään. One Wayta ei tosiaan enää ole olemassa suksimerkkien osalta.

Väritavaramerkillä on suojattu ainakin Fazerin sininen suklaan väri ja Fiskarsin oranssiset sakset, mutta suksissa tämä ei mennyt läpi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

IMG_20190312_055222.jpg
Fazerin sininen ja Fiskarsin oranssi ovat suojattuja väritavaramerkkejä, mutta suksissa Fischerin ja One Wayn välillä se ei pitänyt. Kuva omasta albumista.

Nyt kuitenkin Fischer vaihtanut itsekkin jostain syystä värinsä keltaisesta-musta sävystä enemmän mustan väriksiksi.

Nykyisistä suksimerkeistä Salomon on taas vaihtanut mustan värinsä siniseksi ja se jopa eroittuu hyvin muista merkeistä.

Taas Madsusilla ei ole nyt paljon värejä, valkoisella pohjalla lukee vain mustalla Madshus. Tosin suksen nimi erottuu hyvin valkoiselta pohjalta, kun Krista Pärmäkoski esittelee niitä Ylen haastattelussa. Kästlen mäkisuksissa näkyy olevan myös suksen merkki samalla tavalla erottuva valkoisella pohjalla, kuin Madshusin maastosuksissa.

Tässä markkinoinnin kikkailussa ovat muutamat hiihtäjät sanoneet, että jopa heidän entisiä vanhoja hyvin toimineita suksia maalattiin tehtaalla uudestaan uuden suksen väreillä. Järvinen ainakin 80-luvulla maalasi jopa tehtaallaan vanhoja myymättömiä suksia uuden mallin väriseksi ja vanha väri vielä kaupoissa kuulti alta.

Villeimpien huhujen mukaan jopa toisia merkkejä olisi maalattu toisen suksimerkin väreillä tallihiihtäjille…

Kullan värinen suksi olisi hyvä väriltään, mutta sitä ei taida olla kenelläkään merkillä ja pitäisikö jonkun suksimerkin uskaltaa valmistaa suksia, joista toinen on selvästi eri väreissä!

Onko se suksien väri vain makuasia ostajan kannalta vai totta valmistajan näkökulmasta. Yököttääkö YOKOT vai onko se hyvän värinen katsojan silmissä.

EDIT  tässä puhuttiin vain lähinnä kilpatason suksista ja eri suksimerkeillä voivat värit vaihdella omissa merkeissään alemmissa kuntoilijan ja harrastajan suksissa.

Pari kuvaa vielä entistä kotimaisista suksista.

IMG_20190312_040821.jpg
Oli sitä kyllä välillä väriäkin entisissä kotimaisissa suksissa. Kuhmon Kivan moninkertainen Suomen mestari yleisessä ja veteraanien sarjoissa kilpahiihtäjä Eero Väisänen esittelee vanhoja suksimalleja Tampereen Vuoreksen suksinäyttelyn seinällä suomalaisista suksista. Eerolla on vielä lisäksi tukku MM-mitaleja veteraanin arvokisoista
IMG_20171029_135829.jpg
Näissä entisissä kotimaisissa suksissa ei ollut paljon väriloistoa

@ERKKI äimistelee.fi   @maastohiihto

@erkki kovalainen

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s