Onko perustettavan suuren datakeskuksen paikka Sotkamossa Pikkukylän maastoissa – projektin vetäjillä norjalaisilla yhtiöillä osakepääomaa vain 3100 euroa

SILENT PARTNER GROUP  on julkaissut Kainuuta koskien veret seisouttavan uutisen, se aikoo perustaa suuren 250 megawatin datakeskuksen Sotkamoon ja Haminaan. Kolmas paikka on vielä Suomessa salainen.

Norjaan ollaan myös tekemässä kolme vastaavaa datakeskusta.

SPGC on amerikkalainen yhtiö ja se on katsonut Sotkamon sille mieluisekseen paikaksi, jossa dataa voitaisiin tehdä ja välittää maailmalle.

Sotkamossa ja Haminassa ei vielä ollut asiasta tiedetty mitään, mutta siitä kertoi ensimmäisenä yllättäen 29.10.2018 Tivi-lehti.

Haminan ympyräkaupungissa on oltu aivan pyörällä päästään uutisen johdosta ja Sotkamossa jopa äimistelty, kun amerikkalainen iso yhtiö ei ole ollut minkaanlaisessa yhteydessä Sotkamon virkamiehiin, kunnan johtoon ja edes politikoihin. Ne on ohitettu ja selvää pässin lihaa Sotkamoon tehtaan perustaminen..

YLE on saanut kuitenkin vahvistuksen yhtiön puolesta, että täyttä tottahan tämä on.

Mitään tontteja ja lupia ei ole vielä  edes kyselty datakeskuksen paikalle Sotkamossa, miltään ELY-keskukselta, kunnalta, Kainuun maakunnalta ja Kainuun Liitolta: saako toisen tontille edes ilman lupaa rakentaa mitään datakeskusta.

Yksi mahdollinen paikka voisi olla tällä datalle, jossain Pikkykylän maisemissa lähellä Pohjavaarantietä. Konapanjoesta, Paskalammesta tai Nuasjärvestä voisi yhtiö ottaa datakeskukselle jäähdytysvettä ja keskus aikoo olla omavarainen käytettävänsä sähkön kannalta ilman kallista Loistetta.

Mahdolliset tuulivoimalat voitaisiin pystyttää Naapurinlouhen laelle, lähelle Pikkukylää ja Huuskonniemeä. Tuulimyllyt olisivat mahtava näky Naapurinlouhen mäellä ja sitä kävisivät Vuokatin turistit myös äimistelemässä Huuskonniemen tiehaarassa.

***

Kaksi norjalaista yhtiötä alkaa vetää Suomessa projektia, mutta heillä ei osakepääoma ole kummoinen

Suomessa näiden datakeskuksen perustamista alkaa vetää kaksi Norjaan rekisteröityä yhtiötä: Power Systems Group Norway [PSGN] ja Asgard Dave lopment Group [ADG].

Vähän äimisteltävää vielä riittää, että nämä norjalaiset yhtiöt ovat perustettu YLEN uutisten tietojen mukaan vasta 10 vuorokautta sitten ja niiden osakepääoma on kummallakin euroissa vain 3100 euroa!

Energia Myynti Suomi Oy on  alustavien tietojen mukaan amerikkalaisen yhtiön pääkumppani sähkön järjestelyssä, kainuulaisiin sähköihin Loisteisiin SPGS ei ilmeisesti luota tässä suuressa datakeskuksen asiassa.

Energia Myynti Oy ilmoittaa pääpaikakseen Suomessa Vantaan, ja sen liikevaihto ollut vuonna 2017 taloustietojen mukaan 180,5 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos 0,8 miljoonaa. Siis luotettavalta ja vakavaraiselta yritys kuitenkin vaikuttaa.

Energia Myynti Oy:n pääyhtiö on tanskalainen Energia Danmark.

Kuvakaappaus Energian Myynnin taloustietojen sivuilta ja jatkuu kuvan jälkeen.

***

Pikkukylälle?

Tosiaan Sotkamossa tuskin Tipasoja Silverin ja Talvivaara Terrafamen vuoksi tulisivat enää kysymykseen peustettavan datakeskuksen osalta, mutta hyvin se voisi olla synnyinkyläni Sotkamon Pikkukylä, sillä siellä ei ole vielä teollisuutta suuresti aikaisemmin ollut.

Kontinjoelta Terrafamelle menevälle ”Tuhkakylän tielle” tielle ei ole myöskään saatu avustusta kunnostamiseen sen turvalliseksi Sotkamon ja Kajaanin kunnilta, ja tie olisi datakeskuksen lisääntyvän liikenteen johdosta entistä vaarallisempi koululaisille ja muille tiellä kulkijoille.

Miksi yleensä suuri amerikkalainen yhtiö ei valinnut datakeskuksen paikakseen Kainuun keskusta Kajaania, vaan Sotkamon mahdollisen pienen Pikkukylän? Onko kolmas datakeskus nykyisessä kotikunnassani Hämeenkyrössä lähellä Tamperetta.

***

EDIT vielä äimistelyttää, että valtakunnan suuret mediat eivät ole tästä mielestäni suuresti vielä ”tosissaan” uutisoinneet Kainuun Sanomia ja Sotkamo-lehteä lukuun ottamatta, ja mihin tämä amerikkalainen yhtiö maksaa yleensä veronsa, kun Suomi on kovasti verotettava maa yrityksien näkökulmasta.

Kainuun politiikaan vaikuttajat kansanedustajia myöten eivät ole ottaneet kantaa koko  tulevaan datakeskukseen Sotkamossa, vaikka aina heti hehkuttavat tällaisia suuria hankkeita maakuntaan – eikö nekään usko tähän koko juttuun ja pitävät tätä huuhaana.

Onko SPCG vielä mahdollisesti vaatimassa [anomassa] rahaa Suomen valtiolta, Kainuulta ja Sotkamon kunnalta perustettavaan datakeskukseensa yritys-tukiaisina?

Kuitenkin otetaan tämä datakeskuksen perustaminen Sotkamoon positiivisenä juttuna ja siihen vankasti vielä uskotaan.

IMG_20181030_192007.jpg
Sotkamon Pikkukylä voisi oikeesti olla sen datakeskuksen keskus Konapanjoen, Naapurinvaaran, Vuokatin ja Nuasjärven maisemissa. Kuva Markku Riikonen.

LÄHDE JA LEHTI: YLE , Kaleva, Kainuun Sanomat, Sotkamo-lehti, Kymen Sanomat ja Tivi-lehti

@ERKKI äimistelee.fi @talous-erkki kovalainen.fi

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s