Terrafamen, valtion ja Trafiguran diilejä – mitä oikein tapahtui!

Saadakseen Terrafamen kaivoksen näyttämään löytyneen sille ulkopuolisen ostajan, se joutui kuitenkin tekemään huonon sopimuksen Trafiguran kanssa.   Trafigura on sijoittanut siihen rahaa 75 miljoonaa euroa, mutta on lisäksi lainannut Terrafamelle 75 miljoonaa ja Sampo 25 miljoonaa.

Valtion Terrafame Group luvannut itselleen Terrafame Oy:lle 25 miljoonaa ja vielä  valtion varoista sitouduttu pääomittamaan kaivosta 50 miljoonalla eurolla

Tästä siis tulee yhteensä se 250 miljoonan rahoituspaketti. Lisäksi pitää huomioida, että Sammolle ja Tarfiguralle pitää maksaa korkoa näistä lainoista – korkotasoa ei ole ilmoitettu. Valtio varmaan vielä lainojen takajaana.

Tuntuisi siltä, että valtion olisi ollut suoraan vielä kerran helpompi pääomittaa kaivosta, tämän kikkailun sijasta, ja nyt sitoutuu myymään malmit mahdollisesti alehintaan samalla toimijalle sijoitusten ja velkojen katteeksi. Julkisesti sitä ei kuitenkaan enää uskallettu tehdä, että se näyttäisi pelkästään veronmaksajien tukemiselta kaivokselle.

Tai myydä kaivos kokonaan 100%:sti Trafiguralle vaikka eurolla, ja sen jälkeen vastuut olisivat olleet kokonaan uudella omistajalla.

Nyt Trafigura sitoutuu ostamaan nikkelit ja sinkit itselleen omasta taskusta toiseen ja maksaneeko markkinahintoja – ainakin toivoo että malmien hinnat olisivat todella halvat, vaikka pitäisi olla taas toisaalta korkeat Terrafamen kannattavuuden näkökulmasta.

Nyt sijoittanut Trafigura siihen 75 miljoonaa ja saanut sillä 15,5 %:n osuuden kaivoksesta. (halvalla meni mutta menköön).

Kaivoksen arvoksi on arvioitu jossain 380 miljoonaa, vaikka siihen on jo laitettu rahaa kohta pari miljardia eri tahojen kautta.

Toisaalta kaivoksen arvo voisi olla hyvinkin tuo vain yksi euro todellisuudessa, jos ostaja ottaa vastuut ympäristöstä huostaansa.

Jo edellisellä kaivosyhtiöllä Talvivaaralla jäi tälle Nystarille toimittamatta sinkit, joista Nyrstar maksoi ennakkkoon yli 200 miljoonaa, ja tämä Nyrstar omistaa osaksi tämän Trafiguran.

***

Siis, miksikään ei mikään muutu tällä kikkailulla. Nikkelin markkinahinta ja sen toimistusten määrä ja kulujen vähennys tuotosta ratkaisee edelleen kaivoksen tuloksen.

Nyt saattaa olla, että edes nikkelin pörssihinnalla ei ole merkitystä, koska Trafigura haluaa ostaa ne halvalla…

Työpaikkoja säilyy jatkossa kylläkin tällä menolla. Nyt näyttää Terfamen johtajien kommenteissa olevan pääpointti, että työpaikat säilyvät kaivoksessa hinnalla millä hyvänsä.

Työllistämisen kustannuksella saadaan veronmaksajat rauhoitetuksi ja politikot kuntavaalien alla tätä korostaa kaivoksen jatkamisella.

Nyt näyttää tässä diilissä käyvän niin, että ulkomainen yhtiö ostaa edullisesti malmit lainakytköksissä ja loppupelissä vastuut kantaa kaikesta valtion Terrafame.

***

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia mainostanut tätä Trafiguran sopimusta 3 miljardin diiliksi seitsemän vuoden sopimuksella nikkelin ja sinkin myymisestä Trafiguralle.

Tämä tietäisi vuodessa kaivokselle liikevaihtoa 428 miljoonaa. Kaivoksen parhaana vuonna 2011, sen liikevaihto ollut 218 miljoonaa ja vuonna 2016 – 100 miljoonaa.

Nykyisillä nikkelin ja sinkin hinnoilla, se tietäisi näiden malmien toimitusten olevan vuosittain vähintään  yhteensä 60 000 tonnia. Huippuvuotena 2011 on kaivos toimittanut nikkeliä 16 000 tonnia ja sinkkiä 31 000 tonnia. Siillonkin tullut tappiota -5 miljoonaa, vaikka nikkelin hinta on ollut nykyiseen nähden kaksinkertainen.

Ratian arvion mukaan: Terrafamen tavoite on toimittaa vuoteen 2019 mennessä nikkeliä 30 000, ja sinkkiä 75 000 tonnia vuodessa. Tavoitteet ovat kaksinkertaiset, parhaaseen toteutuneeseen vuoteen verrattaessa!

Nikkeli on kaivoksen päätuote, ja sitä pitäisi toimittaa laskelmieni mukaan vähintään 50 000 tonnnia vuodessa ja sen hinta olla vähintään 15 000 US-dollaria tonnilta pörssissä, että kaivos kannattaisi. Nikkelin hinta näyttää nyt vakiintuneen 10 000 US-dollaria/tonni.

Vaikealta näyttää kaivoksen jatko laskennallisesti, näillä realistisilla taloudellisilla ja tuotannollisilla ennusteilla.

Kuvakaappaus Kullervon lysähtäneestä kuplahallista, joka kuvaa hyvin tätä Terrafamen uutta diiliä Trafiguran kanssa, meidän veronmaksajien rauhoittamiseksi kuntavaalien alla

Henkilön Erkki Kovalainen kuva.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s