Ylen Urheilun surkea alennustila – onko kohta Ylellä urheilussa muuta näytettävää enää kuin kahvakuulan nostelua

Katsellessa sunnuntaina Ylen hiihdon lähetystä Kuusamon SM-kisoista sunnuntaina 10.4.2016 ja samalla lukiessa selostaja Jussi Eskolan hyllytämistä kesän yleisurheilun lähetyksistä, ei voi kuin äimistellä tätä pakkoverolla yllä pidettävää Ylen veroparatiisin touhua.

Ei riitä, että urheilulähetykset vähenee Yleltä, niin lähetyksien sisällötkin muuttuu ala-arvoiseksi puuhasteluksi.

Rukalla ladun varteen roudattu Ylen kummajainen Kimmo Porttila kokeili parina päivänä suksisauvalla  suolaisen lumen kovuuttaa puoleen ja toiseen ja siihen muutaminen  kymmenien sekuntien pätkien  jälkeen toimittaja Tapio Suominen vastasi: tämä mielenkiintoinen näkökulma!

MTV:stä Ylelle loikannut Porttila suorastaan häiriköi ladun varressa kilpailijoiden huoltajia, valmentajia ja ajanottajia ja he koittivat kiireisinä puoliväkisellä vastata toimittajan tyhmiin kyselyihin.

Samalla Ylen urheilun päällikkö Tomi Pokkinen pokkana hyllyttämässä suosikkikiselostaja Jussi Eskolaa kesän urheilulähetyksen selostamisesta, kun tämä on arvostellut työnantajansa Ylen touhuja aiheellisesti.

Eskola kritoisoinnut, että Yle jo menettänyt jääkiekon MM-kisat ja olympialaiset ja niistä pitäisi pitää kiinni hinnalla millä hyvänsä. Lisäksi Eskolalla ollut jotain kommentoivaa näistä studioissa näytettävistä ”asiantuntijoiden” pitkistä jaarituksista urheilulähetysten välillä.

Ylen päällikkö Robert Portman on itsekkin sanonut helmikuussa 2016, ettei Yle jatka edes kotimaan hiihtojenkaan näyttöä, ellei saa myös maailmancupien lähetysoikeuksia itselleen, joita nyt MTV näyttää jääkiekkoselostaja Antero Mertarannan selostuksilla.

Samoilla linjoillahan Eskolakin on, mutta työmies ei  näköjään saa arvostella työnantajaansa: sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Lieneekö Eskola vahingossa maininut Rossignol-suksien nimen liian monta kertaa ja kehunut  niiden valkoisia ”transupohjia” mainonnan kieltämisen Ylellä ampumahiihdon selostuksissaan.

****

Hiihdossa, yhdistetyssä ja mäkihypyssä Yle näyttää nyt kotimaan maailman cupit, SM-hiihdot, Lahden MM-hiihdot 2017, Suomi cuppia ja ampumahiihdosta sopimus on MM-kisojen  ja mailmancuppien näyttämisestä Ylellä vuoteen 2018. Ilmeisesti Kaisa Mäkäräinen jatkaa vuoteen  2018 ja sen jälkeen tuskin niitäkään Yle enää näyttää.

KOK on tosiaan myöntänyt olympialaisten Euroopan lähetysoikeudet vuodesta 2018 alkaen – 2024 saakka Euroopan Eurosportin emoyhtiölle, mutta ne nähtäneen kuitenkin ilmaislähetyksenä suomalaisille muilta kanavilta, jonkin kuluttajasuojalain nojalla.

Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS on lisäksi pyyhkinnyt kalenteristään pois ensikauden Kuusamon ja Kuuopion pohjoismaiden hiihtolajien mailmancupit ja senkin toteutuessa Ylen urheilun lähetykset vähenee entisestään.

Pohjoismaiden hiihtolajien maailmancupin lähetysten sopimus on katkolla MTV:n osalta tähän kauteen ja jatkosta ei ole vielä varmuutta. Suosioon tulleiden pitkien matkojen Ski-classics  massahiihtojen lähetykset näkyy kaupallisilla kanavilla.

Alkutalvesta näytti  tamperelainen Kestävyysurheilu.fi ( Hevoskuuri ) nettilähetystä Oloksen Tykkihiihdoista ilmaiseksi yhteistyökumppaneittensa avustuksella ja vaikka lähetyksessä ei ollut kameroita paikalla enempää kuin Ylelläkään lähetyksissään, niin se oli ainakin asiantuntevasti selostettu Aki Tuovisen ollessa mikrofoni kädessään.

****

Tärkeimmät ja halutuimmat urheilulajit lienevät tv-kanaville suomalaisten näkökulmasta: jalkapallo, jääkiekko, yleisurheilu, formulat, pohjoismaiset hiihtolajit (mäkihyppy, hiihto ja yhdistetty ) ja ampumahiihto.

Sitten seuraavat koripallo, lentopallo, ralli, uinti, suunistus, alppilajit ja pesäpalloakin kansallispelinä kaivataan ja myös raveja. Ravit siirtyivät MTV:lle mainoseikkojen vuoksi, pesäpallossa näytetään Ylellä muutama naisten Superpesiksen peli ja miesten superin pelit ovat kaupallisella Nelosella.

Tosin nelonen luvannut näyttää pesäpallossa muutaman miesten pelin ja Itä-Lännen ilmaiseksi sopimuskaudellaan 2016-2017. Naisten Superpesis on vielä tämän sopimuksen ulkopuolella ja niitä muutama näytetään ilmeisesti  vielä Ylellä.

Äimistelijän mielestä tärkeimmällä Ylen hylkimällä urheilutapahtumalla, Yleisurheilun Timanttiliigalla on sopimus MTV:n kanssa vuoteen 2017. On suorstaan häpeäpilkku, että tätä ei näytetä Ylellä ja sen sijaan tulee näitä kotimaisia Eliittikisoja, jotka ovat vaipuneet piirikunnalliselle tasolle.

Uintia vielä kuitenkin Yle näyttää, kiitos sotkamolaisen Jenna Laukkasen!

Tämä Robert Heleniuksen nyrkkeilyt oli kohuttu juttu, mutta onneksi siitä näytettiin vain Iltasanomien maksullisella ISTV-kanavalla. Miksikän tätä alamäkiluistelua näytetään Ylellä aika pienelle piirille!

****

Äimistelyä Ylen touhuista suunnistusten telvisoinnissa

Suunnistuksen Jukolan viestin lähetys on myös kiinnostavimpia tapahtumia ja se on vielä onneksi Ylellä.  Samoin suunnistuksen MM-kisat on näytetty ja tänä kesänä tulee neljä kotimaista Huippuliigan suunistuslähetystä, jotka ilmeisesti kuitenkin Jussi Eskola ”saa ” armosta selostaa. Näistä Huippuliigan lähetyksistä taitaa kuitenkin järjestäjä joutua maksumieheksi, sillä tuskin Yleä muuten nämä kiinnostaa. Sotkamon MM-suunistukset taisivat joutua jo vaikeuksiin, näiden kalliiden Ylen hintojen vuoksi.

Aaikaisemmin oli jo jotain kärhämää Yleltä,  Raision suunnistuksen Huippuliigan osakilpailun tiedottamisesta järjestäjien ja Raision kaupungin välillä. Asia koski  ”piilomainontaa”, johon tämä samainen ylen Pokkinen puuttunut ärhäkästi, että tällainen mainostaminen ei ole eettisesti Ylellä hyväksyttävää, sekä tiedottanut sen, että Suunnistusliitolla ja Ylellä ei ole Huippuliigan kanssa edes telvisointisopimusta.

Mynämäen Suunnistajat Huippuliigan osakilpailun järjestäjänä olivat olleet 2014 vailla Raision kunnalta sponsorirahaa 4000 euroa, että mainostaisivat suunnistuksen televisoinnin yhteydessä ”kuntamainoksena” Raision kuntaa. Tämä raha olisi kuitenkin ilmeisesti mennyt seuralta Ylelle maksuksi, että se suostuu yleensä kisat televisoimaan.

Näyttäähän Ylekin yleisurheilu- ja hiihtolähetyksissään  kuvaa kisapaikkakunnan torielämästä, kaduilta, ihmisistä ja ilmasta  ja mikä liene tämä Raision tapaus ollut, kun Pokkiselle se ei ole kelvannut ! Kisat kuitenkin muistaakseni televisioitiin Ylen kakkosella.

Yle joutuu maksamaan toisista oikeuksistaan suuria summia ja pienemmät kisajärjestäjät tuntemattomimmista lejeista joutuvat maksamaan Ylelle, että se yleensä vaivautuu paikalle!

****

Formuloiden ja MTV:n sopimus kattaa vielä vuoteen 2018 saakka ja jatko riippuu varmaan hinnoista, Kimi Räikkösen lopettamisesta ja Bottaksen menestymisestä jatkossa.

Joukkuepelien näyttämiset kotimaisissa sarjoissa on vähäistä maksuttomilla kanavilla: kotimaista Jääkkiokkoliigaa saa rahalla nelosen ruudulta. Yle taisi lopettaa viime kauteen, sen mainostamansa Futiskierroksen ja muutama lento-ja koripallopeli näkyy vielä kaudessa Ylellä.

Nyt kotimaisen jalkapallon Veikkausliigan kaikki ottelut näkyvät Ilta-Sanomien maksulliselta ISTV-kanavalta 2016 alkaen kolme kautta.

Jääkiekon NHL näytetään Viasatilta ja KHL:n Jokereiden pelejä Viaplayltä, joka lienee Viasatin tytäryhtiö. Hupaisaa on, kun Ylen toimittaja kuikuilee jääkiekon MM-kisoissa hallien ulkopuolella ja tekee haastatteluja  ulkona.

Jääkiekon MM-kisoista miesten pelien osalta sopimus MTV:n kanssa kattaa vuoteen 2017 asti ja selostaja Antero Mertanrannalla on sopimus niiden selostamisesta. Nuorten ja naisten jääkiekon MM-kisat näytetään Ylellä. Suomen miesten ottelut kaikki näyttää MTV kuitenkin ilmaiseksi, jonkun kuluttasuojalain takia.

Jalkapallo onkin sitten sellainen sekamelska, että siitä ei ota selvää itse äimisteljä erkkikän: Mestareiden liigaa näytetään Viasatilta, Valioliigaa MTV:ltä, jonka sopimus kattaa vuoteen 2017, Eurooppaliigaa Neloselta, Viasalilta saa Espanjan Liigaa ja Italian Serietä…

Yle sai kuitenkin onneksi säillyttää vielä Mestareiden liigan tiistai-illan pelit, vaikka nekin meinasivat mennä maikkarille. Jalkapallon MM-kisat ovat 2018 Venäjällä Moskovassa ja tähän asti MM-jalkapalloilut on Ylellä vielä näytetty, mutta mikään ei näytä olevan enää yhtävarmaa kuin epävarmaa..

Golfit, kahvakuulan heiluttelut, salibandyt, fresbee-golfit, jääpallo, tikan heitot ja biljardit tuskin kiinnostaa kovinkaan paljoa ja ainakaan niiden oikeuksista ei tarvitse paljon maksaa kenenkään tuottajan. Näitähän Yle näyttää paremman puutteessa, Golfia lukuunottamatta.

****

Ylen täytyy nyt ottaa hommat tosissaan, muuten ei kohta kansalaiset saa muuta urheilua pakkoveron vastineeksi, kuin kahvakuulan nostelua ja tikanheittoa. Turhat kommentaattorit pois turisemasta tuntitolkulla studioista ja lähetyksistä, niilläkin rahoilla saa jo kunnon urheilua Ylen kanavalle.

Jos eivät kansallislajimme; hiihto, yleisurheilu, jääkiekko ja jalkapallo pysy Ylen kanavilla, niin on aivan sama ajaa alas koko Ylen Urheilu ja siirtää kaikki urheilut maksu- ja kaupallisille kanaville. Samalla siirtää pakkovero suoraan valtion budjetista otettavaksi könttänä tai palata taas ”vapaaehtoiseen” verotukseen takaisin.

Nyt samana viikonloppuna kilpailee katsojista MTV:n Talvimaraton ja Ylen Urheiluviikonloppu ja kumpikin rääppii sieltä sun täältä, panostamatta kunnolla kumpikaan tosissaan lähetyksiin ja uutisointiin.

Onko tulevaisuudessa Ylellä enää vain taitoluistelua, kahvakuulan lirputtelua ja tikanheittoa…ja niissäkin vielä kommentaattorit ja asiantuntijat lisänä !

****

Entinen huippuselostaja Anssi Kukkonen puolustellut Jussi Eskolaa, että ei ihmettele yhtään tätä sosialistista Ylen touhua, hyvän selostajan Jussi Eskolan hyllyttämisessä.

Bro-Erik  ”Bubi ” Wallenius on taas puolustellut Yleä, että sisäiset asiat pitää puida keskenään, eikä nitä saa tuoda julkisuuteen.

Legenda Pekka Tiilikainen kääntyisi jo haudassaan, jos tietäisi, että olympialaisetkaan ei enää kuulu Ylen ohjelmistoon…

EDIT viimeisimmän tiedon mukaan 21.4.2016 , Yle on saanut sopimuksen olympialaisten telvisoinnista rajoitetusti, mutta sen piiriin ei kuulu kuitenkaan jääkiekko ja se nähtäneen TV 5 kanavalla

One thought on “Ylen Urheilun surkea alennustila – onko kohta Ylellä urheilussa muuta näytettävää enää kuin kahvakuulan nostelua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s