Työväenliikkeen punapääoman EKAN viimeinen muistutus loppuu – Kotkan Euromarketin sulkeutuessa !

Viimeinenkin työväenliikkeen viittaa nimellänsä kantanut kauppa – Kotkan Euro-market  sulkeutuu viimeistään tällä Suomen Lähikaupan Oy myynnillä Keskolle. Otsikko on sikäli virheellinen, että perinteisen työväenliikkeen kanssa ei näillä Euro-marketeilla, Siwoilla ja Valintataloilla ole ollut pitkään aikaan mitään tekemistä osuustoiminnallisen kaupan kanssa.

Tämä ei ollut siis viimeinen taisto työväenliikkeen vähittäiskaupan pidossa, vaan se on tullut jo vuonna 2012, kun Suomen Lähikauppa Oy myytiin veroparatiisisaarille.

Tämä Kotkan Euromarket on tällä hetkellä enää ainoana muistona E-kirjaimella alkavana toiminnissa oleva kauppa, näistä entisistä Centrumeista ja EKA-marketeista. Muutama vuosi sitten oli vielä jälellä Euromarketit Uudessakaupungissa, Salossa ja Loimaalla.

Suomen Lähikauppa myy tosiaan vähittäiskaupan toimintonsa Keskolle ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ehtona on vielä, että 60 sen omistamaa liikettä myydään kilpailijoille. Yksi näistä pakkomyytävistä liikeistä on juuri tuo Kotkan Euromarket ja sillä kaupalla on ollut enää viittausta nimensä muistona,  eellä alkavana entiseen Eka-yhtymään. Tulipa siihen tilaan kauppa mistä tahansa, tai ei ollenkaan – niin ainakaan E-kirjaimella se ei ala.

Muut kaupat ovat eripuolella Suomea olevia Siwoja ja Valintataloja. Valintatalothan oli tarkoitus lopettaa jo aikaisemmninkin Lähikaupan toimesta. Kesko muuttaa Siwansa kauppiasvetoisiksi K-marketeiksi ja nämä 60 myytävää yksikköä menee ilmeisesti S-ryhmälle sekä Lidlille ja jos kukaan ei niitä halua, niin ne liikkeet lopetetaan.

¤¤¤¤¤

Tämän aikoinaan perustetun työväen osuusliikkeen tarina on niin pitkä, vaiheikas ja monimutkainen nykyiseen Tradeka Oy:n saakka, että sitä ei pysty tässä kertomaan ja tietoa löytyy niistä haluaville googlettamalla näiden wikipedioita:  Kulutusosuuskuntien Keskusliitto ( KK ), Osuusliike, OTK, Keskuosuusliike OTK,  E-Liike, EKA-yhtymä, E-säästökassa, Elanto, Kansa-yhtiö, HAKA-yhtymä, Kirjakustantamo Tammi, Suomen Lähikauppa Oy, Restel Oy ja lopussa on vielä tämä Tradeka Oy..

EKA-yhtymä meni velkasaneeraukseen 90-luvulla ja se saatiin päätökseen 2003 ja osuustoiminnallinen vähittäiskauppa loppui tavallaan 2005 ja nimi muuttui Tradeka Osakeyhtiöksi. EKA-markettien nimet muutettiin Euro-marketeiksi ja pienemmät yksiköt lopetettiin kannattamattomina tai huonojen liikesijaintiensa vuoksi. Kajaanin EKA-market oli niiden listoilla ja siihen tuli aluksi Valintatalo, mutta sekin pian lakkautettiin ja tilat annettiin S-ryhmälle.

Elettiin tavallaan vielä välivaihetta ja Tradekassa oli vielä osuustoiminnalla yli 50% osuus, mutta 2007 vähittäiskauppa eriytettiin ja siihen tuli mukaan pääomasijoitusyhtiö IK-Industri Kapiatal-IK Invetment Partners 67,8 % osuudella ja Wihuri Oy 16% ja Tradekalle jäi vielä 16 % osuus –nimeksi tuli tälle vähittäiskauppaa harjoittavalle yhtiölle Suomen Lähikauppa Oy. Yhtiöön kuuluivat Siwat, Valintatalot ja muutama jäljellä oleva Euro-market, joita on sitten hiljalleen lopetettu ja tosiaan viimeisenä kummitellut vielä tämä Kotkan Euro-market.

Osuustoiminnan pohjalle jäi tämä konsernin emoyhtiö Tradeka Oy, jonka liiketoimintaa hallinnoi holdingyhtiö Tradeka-Yhtiöt Oy. Suurimpana liiketoimintona tällä on tytäryhtiönsä Restel Oyn kautta,  hotelli- ja ravintolatoiminta Cumulus hoteilleineen.

Tradeka luopui kokonaan vähittäiskaupasta, kun tämä Suomen Lähikauppa myytiin 2012 kokonaan britannialaiselle ulkomaalaiselle sijoitusyhtö Tritonille, jolla epäiltiin suhteita näihin ns.veroparatiisiyhtiöihin. Triton ilmoitti 2015 lopettavansa Valintalot, mutta nyt on koko Suomen Lähikauppa Oy on myyty taas takaisin suomalaiselle Kesko Oy:lle.

Kesko muuttaa ostamansa kaupat kauppiasvetoisiksi K-marketeiksi ja tosiaan viimeinen E-kirjaimella alkava E-liikeen viimeinen kivijalka-bunkkeri häviää näin Kotkasta. Tosin senkin tilalla voi joku jatkaa, onko se sitten S-market, Lidll vai kokonaan pönkkä ovelle…

¤¤¤¤¤¤

Miksi Eka-yhtymä ja Tradeka eivät pystyneet kannattavaan kaupan tekoon !?

Vielä 70-luvulla taistelivat markoistaan: OTK, Kesko, SOK, Tuko, Spar, T-kaupat ja vielä villitkin kauppiaat olivat mukana. Nyt monopolina  enää vain ovat häärimässä Kesko, SOK ja Lidll yrittää häiritä näitä yksinvaltiaita.

EKA-yhtymän kilpailukyky ja liikevaihto alkoi pienentyä 80-luvulla. Paikalliset osuuskaupat yhdistettiin valtakunnalliseksi  Osuuskunta EKA-yhtymäksi. Pikkukauppoja alettiin sulkea ja palvelutavarataloja  Centrumeja muuttaa itsepalvelun EKA-marketeiksi.

Rakennusyhtymä Haka meni konkurssiin, E-säästökassat hupeni ja vakuutusyhtiö Kansa lopetti yhdistymisellään muihin, luovutuksellaan ja lopussa jäännökset konkurssillan. Polisit tutkivat Hakan konkurssin pesänhoitajien asioita ja Kansan, Hakan ja E-säästökassan sotkuissa joutuivat veronmaksajat lopullisesti  miljoonilla maksumiehiksi.

Kajaanilaiset porvarit, SYP:n asiakkaat kantoivat 90-luvulla salkkutolkulla rahaa EKA-marketin yhteydessä olleeseen työväen E-säästökassaan ylisuurien korkojen huumassa, että aivan hirvitti. Äimistelijä jo silloin tätä äimisteli, että mitähän tästä vielä seuraakin…

Suomen Työväen Säästöpankin ( STS ) tarina on jo toinen juttu työväen liike-elämän syövereissä! Monenalaista kusetusta oli näiden STS:n, Hakan ja Kansan konkursseissa ja niiden pelastamisyrityksissä. Maksoivat maltaita yhteiskunnalle ja veronmaksajille.

Tuskin mikäään polittinen taistelu EKAN vallasta demareitten ja vasemmistoliiton kesken oli syy työväen osuuspääoman hupenemiseen, vaikka niin jotkut tahot väittävätkin. Aate ei kuitenkaan kannata, kauppa se on mikä kannattaa.

Yksinkertaisesti suurin syy oli, että edistyksellinen E-liike ei vain uudistunut tarpeeksi nopeasti: luultiin että  samat ”perusjäsenet” osuusliikeen ostokuittien alkuaikojen hyvityksien ajoista pitävät vain liikettä pystyssä. ” Vain jäsenillle ” – tarjouksien yhteydessä oli jo vääränlaista myyntipolitiikkaa, vaikka K-kaupoissakin ollut tarjouksia vain Plussa-kortin omistaville.

¤¤¤¤¤

Toiset yksiköt tuottivat Eka-yhtymässä tappiota ja toiset tulosta. Rakennusliike Haka teki suurta tappiota ja jotkut tavaratalot olivat voitollisia  ja toiset taas tappiollisia. Saman tavaratalon sisälläkin jotkut osastot tekivät voittoa ja taas toiset osastot kumosivat ne suurilla tappioillaan.

Yksi syy tavaratalojen EKA-markettien huonoon menestymiseen oli juuri pääkonttorin huonoissa ostoissa. Ostajat ostivat sellaista tavaraa ja tuotemerkkejä, jotka eivät menneet kaupaksi. Samoja tuotteita jaettiin pakkojakoina ympäri Suomea liikkeisiin, toisissa ne loppuivat heti alussa ja toiset joutuivat myymään suuria määriä tappiollisesti kauden lopussa, kun ne eivät menneet kaupaksi.

Tuotteet määriteltiin tarkasti pääkonttorin sopimuksissa, miltä sai mitäkin ostaa ja mitkä kuuluivat valikoimiin. Olvi oli poikkeus, sitä sai myydä Isalmen EKA-marketissa, vaikka se ei kuulunut linjan sopimustuotteisiin. Minäkin sain myydä kilpasuksia voitollisesti Kajaanin EKA-marketissa, vaikka missään muussa Ekassa niitä ei ollut myynnissä.

Tosin velkasaneerauksen yhteydessä oli merkkituotteiden saanti vaikemapaa ja toiset maahantuojat ja tukkuliikkeet eivät niitä mielellään muutenkaan Ekoihin toimittaneet, niillä oli sopimuksia niistä Keskon kanssa. Minä en esimerkiski saanut myyntiin Fischerin kilpasuksia, Salomonin hiihtokenkiä ja Asicsksen  lenkkareita, vaikka olisin niitä myynyt hyvinkin.

Oikea tuotteiden ostopolitiikka on minusta myyntiä tärkeämpää. Osata ostaa oikein on vaikeampaa kuin myyminen, jokainen osaa jotenkin myydä oikeita tuotteita, mutta väärien hankintojen paikkaaminen onkin jo vaikeampaa.

Palavereissa aina sanottiin ja kehuttiin aikoinaan ”tuloksen tekijöiksi”; Kemin, Iisalmen ja Kotkan EKA-marketteja. Helppoahan se oli näissä punaisissa kaupungeissa, joissa ei ollut edes muiden kilpailijoiden tavarataloja aikoinaan. Nekin hiipuivat, kun City-market tai Prisma rakennettiin niille paikkakunnille kilpailemaan asiakkaista.

¤¤¤¤

Osa EKAN henkilökunnasta ja osa kanta-asiakkaiden ns. perusjäsenistä ostivat kaiken Ekasta. Yksi perusjäsen sanoi, että mitä ekasta ei saa, niin sitä hän ei tarvitsekkaan. Osa henkilökunnastakaan taas ei luottanut oman E-liikkeensä valikoimiin, vaan meni Sokoksen ja Keskon kauppoihin.

Juhla-aikaa oli aikoinaan vielä paikalliselle Kainuun Osuusliikeelle 70-luku, kun se sai tehdä ”suhteilla” kauppaa yksinoikeudella Venäjän Kostamuksen kaivostyömaalla. Keskolaiset sanoivat, että ne tekee vain politiikka ja me tehdään kauppaa.

¤¤¤¤

Demareitten kärkipolitikkoja ollut vielä Tradekan neuvostossa 2011, kun se oli kytköksissä veroparatiisiyhtiöön Trioniin

Kovin suurta politikointia en kuitenkaan EKASSA havainnut julkisesti, vaikka rahaa on Tradekalta jaettu puoluetukeen demareille ja vasemmistolle. Niin ne jakaa puoluetukea yrityksetkin ja EK:t kokoomuksen ehdokaille. Demareitten ja vasemmistoliiton johtavia politikkoja on ollut näissä Tradekan neuvostoissa ja Tradekakin ollut osallisena tässä veroparatiisi Trionissa.

Vuonna 2011 on ollut Tradekan neuvostossa tunnettuja demareitten politikkoja: Eero Heinäluoma, Jouni Backman,  Sirpa Paatero, Jukka Gustafsson, Kari Rajamäki, Anneli Kiljunen ja ynm. Vasemmistoliiton kansanedustajana tuolloin olleet mukana Tradekan neuvostossa Annika Lapintie ja Merja Kyllönen. Kukaan ei ole näistä varmaan tiennytkään, että ollaan kimpassa, veroparaatiseihin epäillyn Trionin kanssa…?

Suurin eduskunnan  puolue on kuitenkin keskustavoittoinen S-ryhmä puolue. Nykyään S-ryhmään kuuluvan HOK-Elannon neuvostossa on tosin politikkoja pääkaupunkiseudulta puolueesta riippumatta.

Äimistelijä vaan ihmettelee näitä politikkojen kytköksiä ja halukkuutta niihin, sillä tosiasiassa ne eivät päätä siellä yhtään mistään liike-elämän ympyröistä ja vielä vähemmn ymmärtävät niiden taseista.

Viimeinen E-kirjaimella alkava Ekan muistojen historian havina, siis poistuu nyt Kotkan Euro-marketin loppuessa.

Olo on nyt kuin osuuskaupan hoitajalle ennen inventaariota – mitähän se sekin tarkoittaa…

——

Kirjoittaja-äimistelijä  on ollut töissä EKA-yhtymällä ja Tradekalla Kajaanin Centrumissa ja Eka-marketissa urheilu- ja vapaa-ajan osastoilla vuosina 1984 – 1995

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s