Ulkomaalaistaustaisten tekemien seksuaalirikosten määrä suomalaistaustaisiin nähden

Runsasta keskustelua näyttää eri medioissa, blogeissa ja facebookissa olevan nyt: turvapaikanhakijoiden voimakkaan lisääntymisen vuoksi heidän tekemistään rikoksista Suomessa. Tämän kirjoituksen aiheen antoi se, että ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia, verrataan yleensä näissä someissa kantasuomalaisten vastaaviin tehtyihin rikoksten määriin.

Yleensä kirjoittelu näissä on sen suuntaista, että turvapaikanhakijoita puolustavat, vertaavat ulkomaalaisten tekemiä rikoksia jopa ”vähättelevästi” suomalaisten tekemiin vastaaviin rikoksiin ja taas toisin päin, maahanmuuttoa vastustavat korostavat kärjistetysti ulkomaalaisten tekemiä rikoksia.

§ Laki ei tunne nimikettä ulkomaalaistaustainen, ulkomaalaiseksi taas katsotaan virallisesti – joka ei ole Suomen kansalainen.

Tilastokeskus määrittelee termin ”ulkomaalaistustainen” seuraavasti:

  • Suomessa vakinaisesti asuvat ulkomaan kansalaiset
  • Suomen kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat
  • Suomessa väliaikaisesti oleskelevat ulkomaalaiset ( turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet )

Suomessa on vuonna 2013 ollut näillä perusteilla tilastokeskuksen laskelman mukaan näitä ulkomaalaistaustaisia ihmisiä – 301 524 ja suomalaistaustaisia kotimaan kansalaisia – 5 149 746.

Myrskyä erilaisissa kirjoitteluissa ja mielipideissä on juuri saanut aikaan tämä turvapaikanhakijoiden tekemät seksuaalirikokset näinä päivinä maahanmuuton lisääntyessä. Tarkkaa virallista lukua ei ole minulla tämän päivän ( 2015 ja loppuvuoden ) turvapaikanhakijoiden tekemien seksuaalirikosten määristä suhteutettuna  kantasuomalaisten tekemiin. Turvapaikanhakijoiden ja oleskelupaa odottavien määrä lienee kuitenkin jotain 25 000 määrissä – vaihteelee palautettujen, tulleiden ja oleskeluluvan jo  saaneitten suhteessa.

/////

ULKOMAALAISTAUSTAISTEN RIKOLLISUUS LUKUINA 2013

Googlettamalla löytyi kuitenkin vuodelta 2013 virallista, puolueetonta faktaa asiasta. Tampereen Hervannan poliisiammattikorkeakoulun oppilas on päättötyönään poliisin perustutkinnon lopussa julkaissut tilastoja ulkomaalaistaustaisten tekemistä rikoksista tilastoa Suomessa 2013. Tarkemmat tilastot kaikista rikoksista löytyy, sitä kiinnostaville haulla: Ulkomaalaistaustaisten rikollisuus lukuina. Tämä on kuitenkin varmasti puolueetonta faktatietoa asiasta, johon luotan.

Päättötyöstä löytyy seuraavaa tilastotietoa seksuualirikosten osalta suomalaisiin ja ulkomaalaistaustaisiin verrattuna:

Kaikkiaan erilaisia seksuaalirikoksia on Suomessa selvitetty vuonna 2013 – 2450 rikosta. Nythän on siis kysymys tilastossa ilmeisesti poliisin varmasti selvitetyistä ja tuomituista rikoksista. Osahan ei tule poliisin tietoon ollenkaan – uhrien niistä rikosilmoitusta polisille ilmoittamatta jättämisen vuoksi ja osa jää tutkituistakin vain  ”sana sanaa” vastaan tähden tuomitsematta.

Näistä kaikista 2450:stä seksuaalirikoksista – raiskauksista lapsen hyväksikäyttöön tapauksista, ulkomaalaistaustaisten osuus on ollut silloin 452 seksuaalirikosta.

Verrattuna ulkomaalistaustaisten ja kantaväestön tekemien kaikkien seksuaalirikosten määriä suhteissa Suomessa asuviin ulkomaalaistaustaisten ja suomalaislähtöisten väestömääriin: tulee suhdeluvuksi ja kertoimeksi suomalaisten väestön osalta poliisin tekemässä päättötyössä 1 ja ulkomaalaistaustaisten 2,9. Siis minun ymmärykseni  mukaan ulkomaalaistaustaisten osuus on ollut näissä kolminkertainen.

Vastaavasti selvitettyjen raiskausrikosten osalta luvut on seuraavat. Raiskaustapauksia on ollut vuodessa 2013 yhteensä 800 tapausta, joista ulkomaalistaustaisten osuus on 200. Kerroin luku ulkomaalaistaustaisilla on 4,3 suhteessa suomalaisväestöön , elikkä ulkomaalaisten osuus olisi 25 % raiskaukseen tuomituista rikoksista. Selvittämisaste raiskausrikoksilla on tilastojen mukaan 78 %.

/////

Omat kommentit, jotka ei liity mitenkään tuohon poliisin tekemään puolueettomaan päättötyöhön

Tarkkaa tilastotietoa ei minulla siis ole tämänhetkisestä tilanteestä, näistä nykyisten uusien turvapaikanhakijoiden tekemistä ja epäillyistä  seksuaali- ja muista rikoksista suhteutettuna suoamalaistaustaisiin nähden. Kohua näyttää rikosten tiimoilta olevan kiuitenkin  puolesta ja vastaan, monien kirjoittajien ja kommentoijien rivien välistä pilkistää tunnekuohua ja sekään ei ole hyvästä.

Onko sitten nyt nämä ulkomaalaistaustaisten seksuaalirikokset lisääntyneet, suhteessa turvapaikanhakijoiden lisääntyessä, vai onko se vain median ja somen aikaan samaa kohua!

Noissa 2013 tehdyssä tilastoissa on otettu mukaan kaikki väestö vaareista imeväisiin. Jonkinlaisen ”tarkemmman” tilaston voisi tehdä, jos jättäisi yli viidestä miljoonasta suomalaisesta pois raiskaukseen ”kykenemättömät” vanhukset, naiset ja nuoret lapset.Toisaalta taas ulkomaalaistaustaisista pitäisi vähentää  tilastoista myös pois lapset ja naiset.

Nykyisistä turvapaikanhakijoista suurin osa on kuitenkin miehiä. Siinä laskennassa nähdäkseni ulkomaalistaustaisten osuus rikoksiin  prosentteina mahdollisuus kasvaisi, vaikka kantasuomalaisia vanhempiakin herroja näkyy vielä yrittäneen raiskata.( tämä on vain minun matemaattinen mielipide )

Kaikista ulkomaalaalaistaustaisista on vähän enemmän miehiä, kuin naisia ja suomalaistaustasissa toisin päin – naisia enemmän kuin miehiä.  Nuorempia työikäisiä on ulkomaalaistaustaisissa noin 20 -25 % enemmän, kuin kantasuomalaisissa. Nämäkin seikat, ehkä mahdollistavat tilastojen muuttumisen erilaisessa laskennassa huonommaksi ulkomaalaisten suhteen seksuaalirikosten määrissä.

Toisaalta taas ulkomaalistaustaisten osuus lapsissa  0 -14 vuotiaissa on ollut 2013  – 18 % ja suomalaistaustaisissa vähemmän 16 %.

Vuonna 2015  tietojen mukaan poliiseille tulee ilmi noin 1000 raiskaustapausta. Mikä lienee niistä lopussa tuomittavien määrä ja mikä on kaikkien ulkomaalaistaustaisten tai nykyisten turvapaikanhakijoiden määrä suhteessa noihin tuhanteen rikokseen!

Median myllytyksen mukaan ulkomaalaistaustaisten tekemät rikokset ei ole ainakaan vähenemässsä, mutta mikä lienee sitten totuus! Kaikkiaanhan ei vielä raiskausten ja seksuaalirikosten määrä ole suuri suhteessa pelkkinä kylminä prosentteina, laskipa sen suomalaistaustaisen, ulkomaalaistaustaisen tai nykyisten turvapaikanhakijoiden osalta. Kaikki on kuitenkin suhteellista ja jokainen tapaus on liikaa.

Valtakunnan politikotkin, kaikenlaiset asiantuntijat ja kukkahattutätit katsovat asioita kirjoittaesaan, minusta vain omasta näkökulmastaan, vertaamalla tilastoja milloin mihinkin. Totta, että pelkästään nykyisten turvapaikanhakijoiden rikosepäilyjen määrä on pieni verattuna koko maan tilastoihin ja taas jos tilastoja katsotaan verrannollisesti vuotena 2013 – kaikkien ulkomaalaistaustaisten ja suomalaistaustaisten tekemiin seksuaalirikoksiin, niin ulkomaalaisten osuus on silloin selvästi suurempi.

Joidenkin laskelmien mukaan, nykyisten uusien turvapaikanhakijoiden epäilyjä seksuaalirikoksia olisi tullut ilmi syksyn mittaan eriasteisina muutamia kymmeniä. Tilastojen mukaan erilaiset ulkomalaisten tekemät rikokset ovat kolminkertaistuneet vuosina  2006 – 2014, mutta niinhän on maahankin muuttanut enemmän ulkomaalaisia.

Tilastoida voisi myös, mikä on nykyisten turvapaikanhakijoiden tilanne kaikkiin ulkomaalaistaustaisiin rikoksiin – ovatko heidän tekemät rikokset suhteessä niihin vähentyneet vai lisääntyneet? Seksuaalirikoksissa jonkinlaista piikkiä on kuitenkin olemassa.

Totta sekin, että media kirjoittaa herkemmin ulkomaalistaustaisten tekemistä rikoksista ja kotimaisten kantaväestön tekemät tahtoo unohtua. Yleensä sitten näihin ulkomaalaisten tekemiin rikoksiin kommentoijat tarttuvat räväkästi ja sekään ei ole hyvä asia. Monet facebook-profiilit näyttävätkin tekaistuilta ja niiden taakse on helppo kätkeytyä.

/////

Julkinen lähde vuoden 2013 tilastoihin blogissani: ULKOMAALAISTAUSTAISTEN RIKOLLISUUS LUKUINA, Lassi Kotiniemi – poliisin perustutkinnon päättötyö 2015. Ohjaajina ylkomisario Jyrki Haapala ja dosentti Pirjo Jukarinen – päättötyöntekijä käyttänyt tilastojen tekemisessään apuna: Poliisammatikorkeakoulu, Tilastokeskus, Maahanmuuttovirasto, Poliisi ja Maistraatti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s