BLOKI: suomen biisien alennustila

Kaikkien aikojen 20 parasta suomalaista levytystä

Kuunnellessani eilen autoradiosta suosittuakin paikallisradiota, tuli mieleen levyn julkaisun nykyinen matala taso! Joku kuuntelijoiden toivoma” Top-minun mieleeni ”oli menossa ja siitä piti kuuntelijoiden vielä  maksaa tietty hinta. Radiosta soi tuntemattomien paikallisvirtuoosien vielä tuntemattomimpia lauluja, joita jopa sanahirviöllä biiseiksi kutsuttaneen!

Sitten tuli vielä pahempaa ; tuntemattomat ”jaakkotepot” lauloivat tunnettujen laulajien levytyksiä. Olivat astuneet liian suuriin saappaisiin näillä jälkiäänityksillä! Äimistelin, että kaikkea ne radiossa toivoo ja soittaa..vielä enemmän äimistelin sitä, että kuka ne kustantaa ja julkaisee. Osa on varmaan omakustannus-tuotantoa peräkamarien studioissa! Täytyy tunnustaa, että oli siellä kyllä pari helmeäkin joukossa!

Vaihdoin ärtymyksestä kanavaa valtakunnallisemmalle tasolle, vaikka nykyään nuo ”paikalliset” kanavat ovat jo nekin levittäytyneet yli rajojen.  Joel Hallikaisen kuurankukka kuului ja tuli jo kotoisempi olo. Kuunnellessa tätä tuli mieleen;  miten vähän ja harvoin tosiaan meillä todellisia hittejä syntyy,  jotka jäävät suosioon ikiajoiksi!

Ajatuksissani tein listan todellisista timanteista ikäjakautumalle 30 – 70 vuotta kaikkien aikojen suomalaisista biiseistä! Ovat tunnettuja, myyty paljon, soitetaan radioissa ja karaokeissa sekä musiikkitapahtumissa ja tanssipaikoilla! Kaikkien aikojen 20 parasta sain värkättyä. Kuurankukka ei ihan mahtunut listalle ja joillain laulajilla on paljon hyviä levytyksiä ja joku ”kakkoskappale” olisi voinut mahtua listalle. Cheekit ei ollut lähelläkään, mutta Eero Avenin ”metsälammen rantaan” olisi ollut kolmenkympin kieppeillä. Tässä lista ilman laulajien nimiä, sillä ne jokainen tietää.  Viisi ensimmäistä on paremmuusjärjestyksessä ja muut satunnaisessa:

1. Hopeinen kuu  2. Albatrossi  3. Paratiisi  4.Satulinna  5. Surun pyyhit silmistäni  6.  Sininen ja valkoinen 7. Olen suomalainen  8. Satumaa  9. Ohikiitävää  10. Missä muruseni on  11. Kulkuri ja joutsen  12. Puhelinlangat laulaa  13. Viidestoista yö  14. Aamu toi ja ilta vei   15.  Arvotonta kissankultaa  16. Aikuinen nainen  17. Kolmatta linjaa takaisin   18. Rentun ruusu   18. Daa – Daa – Daata  19. Jos menet pois  20. Ruusuja hopeamaljassa.

Listalleni ei tosiaan aivan mahtuneet : Joutsenlaulu, Deilah, Kuurnakukka, Tahroja paperilla…..

Sen verran vielä, tanssipaikat ovat nykyään vallanneet orkesterit varsinaisien solistien sijasta. Suomessa on kymmenkunta suosittua tanssipaikkaa ja tunnetut solistit ja orkesterit kiertävät niitä.

Säästänevätkö nuo radiokanavat jotain maksuja näillä kyläsolistien levytyksillä, kun niitä paljon tulee ja joillakin kanavilla soitetaan samoja kappaleita monta kertaa päivässä! Vai onko niitä tosiaan pakko soittaa kun ei ole hyviä kuin nuo minun 20 ”biisiä”….

 

Mainokset

2 thoughts on “BLOKI: suomen biisien alennustila

    1. Aivan oikein, kyllä ehkä kuuluisi. Mutta kuten mainitsin kirjoituksessani, etttä muutamilla laulajilla on useita hyviä julkaisuja ja jätin tavallaan pois, jotta listalle mahtuisi erilaulajia. Virralla, Somerjoella, Matilla ja Tepolla, Kirkalla, Kari Tapiolla..ynm on ihan listalle kelpuutettavia muitakin lauluja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s